Utolsó nekifutás

2024.09.19. 14:00

Tizenegy napirendi pont megvitatásával köszönt el a megyei vezetés

Tizenegy napirendi pont került csütörtökön délelőtt a Fejér Vármegyei Közgyűlés elé. A 20-ból 16 képviselő jelent meg az ülésteremben, így a testület határozatképes volt a szeptember 19-én tartott utolsó ülésen. Beszámolókra és néhány kisebb technikai döntésre készültek, de négy településre jelentős összegek érkeznek a közeljövőben.

Palocsai Jenő

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az első napirendi pont a Fejér Vármegyei Rendőrfőkapitányság beszámolója volt a 2023-as évről, a szervezet működéséről. Mint az kiderült, több mutató esetében is reménykeltők a trendek.

A beszámolóból, illetve a kiegészítésből kiderült, hogy 2023-ban növekedett a nyomozás eredményessége 2022-höz képest. Annak ellenére sikerült megfordítani a trendet, hogy mindeközben 4 százalékkal emelkedett a bűncselekmények száma a korábbi évhez képest. Ezt a mutatót nagyban befolyásolta a kiberbűnözés térhódítása. Ennek okán egy saját, központi irányítás alatt álló kibercsoportot hoztak létre a megyében. Fontos eredmény, hogy a tulajdon ellen elkövetett szabálysértések esetében is emelkedik az eredményesség, egészen pontosabban már 60 százalék felett áll a mutató. Bár a takarékoskodás miatt csökkent a rendőrök közterületi ideje, ennek a változásnak negatív hozadéka nem volt. A rendőrök aktívabbak, több az előállítás, mint korábban és a korábbi 20 perces reagálási időt is folyamatosan csökkenteni tudja a rendőrség. A jelenlegi statisztika azt mutatja, úgy 17 perc az átlag. A közlekedésbiztonság terén is jó hírekkel szolgált a megyei főkapitányság, ugyanis 2023-ban 12,7 százalékkal csökkent a személyei sérüléssel járó balesetek száma.

A második napirendi pont a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolója lett volna, ám az árvíz miatt a terület szakemberei és vezetői kint vannak a helyszíneken, így ezt a napirendet törölték a sorból.

– Csak köszönetünket és elismerésünket tudjuk kifejezni a példás szolgálatukért. Fejér Vármegyében mi azt látjuk, hogy nagyon rendben vagyunk ilyen téren. A fegyveres rendvédelmi szakembereink, a hivatásos állományú segítőink, de akár a vízügyi szakembereink is mindent megtettek, amit lehetett a korábbi időszakokban is. Elég csak a 2013-as árvízre gondolni, vagy a rendkívüli hóhelyzetre. Amit még szeretnék kiemelni, az az a példátlan összefogás, ami a vármegyénkre oly jellemző, és ami segít abban, hogy megvédjük az árvíztől a településeinket. Tegnap Ercsiben volt 350 önkéntes, országgyűlési képviselők és polgármesterek egészítették ki a hivatásos állomány tagjait.–fogalmazott Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Négy, különleges gazdasági övezethez tartozó település vonatkozásában is fontos döntések születtek, így esett szó települési támogatásokról, Iváncsa, Rácalmás, Kulcs és Adony. Itt több milliárd forint szétosztásáról döntöttek a képviselők, gondolva itt a működési költségekre éppúgy, mint a fejlesztési kiadásokra.

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 

Volt még néhány technikai jellegű napirend, mint a költségvetés, illetve az SZMSZ különböző módosításai. Arra az újságírói kérdésre, hogy milyennek ítéli az elnök az elmúlt ciklust, illetve hogy milyen folytatás várható, ezt felelte a megyei elnök.

–Ez volt az utolsó ülésünk, hiszen október 3-tól már az új testület veszi át a régi szerepét. A ciklust úgy értékelném, hogy a jogszabályokban foglalt kötelezettségeknek maradéktalanul eleget tettünk. Ez főként terület és településfejlesztési feladatok ellátása volt, illetve a források odaítélése a településeinknek, emellett számos önkéntes feladatot is elláttunk. Többek között olyan fontos küldetésekre gondolok, mint a nemzeti és a keresztény kultúránk védelme, vagy a vármegyei értékeink összegyűjtése, megőrzése. Voltak nem várt nehézségek is ebben a ciklusban, hiszen nem olyan régen volt egy durva vírushelyzet és a mostani háborús időszak is nehézséget jelent mindannyiunk számára. Ennek ellenére azt látom, hogy a vármegye minden mutatót illetően jól teljesített az elmúlt időszakban, országos élmezőnybe kerültünk ipari, munkaügyi mutatók terén, de ami ennél is fontosabb, az a visszacsatolás, mely a településeinken élő lakóktól jön, akik szeretnek itt élni. Az új ciklusban ezt az utat szeretnénk folytatni és ha a háború véget ér, akkor újra visszatérhetnénk arra a töretlen fejlődési pályára, amelyen korábban elindultunk. –mondta a ciklus utolsó megyei közgyűlésének napján Molnár Krisztián a megyeházán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában