„Havária történt"

2024.10.15. 15:30

Mérgezés a vértesacsai szennyvíztisztító telepen? – reagált a Fejérvíz

Miközben a rendőrség ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást közérdekű üzem működésének megzavarása miatt, addig a szolgáltató hivatalosan is állást foglalt az ügyben. A napokban rendkívüli mérgezésről szóltak a hírek a vértesacsai szennyvíztelepen.

Kecskés Zoltán

Illusztrációs fotó (szennyvíz)

Fotó: Fejérvíz

A település polgármestere, Kara Nikoletta hétfőn reményét fejezte ki, hogy a szakemberek mielőbb rájönnek arra, hogy mi okozza a galibát a telepen, amire a vizsgálatok valószínűsíthetően választ fognak adni. Hétvégén még rendkívüli mérgezésről tett ki bejegyzést a faluvezető. Időközben pedig a Fejérvíz válasza is befutott szerkesztőségünkbe az esettel kapcsolatban:

Vértesacsa_mérgezés_fejérvíz_polgármester
Vajon mi történhetett, ki képes erre?
Forrás: Facebook

– 2024.10.08-án Vértesacsa szennyvíztisztító telepen a Fejérvíz Zrt. (a továbbiakban: Társaság) munkatársai szennyezést tapasztaltak. Az elsődleges helyszíni és laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy ismeretlen eredetű vegyianyag került a csatornahálózaton keresztül a szennyvíztisztító telepre és az ott lévő iszap biológiáját megváltoztatta. A Társaság azonnali hatállyal értesítette a befogadó vízhasználóit és a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztályát, valamint ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Bicskei Rendőrkapitányságon.

A szennyezés eredetének felderítése érdekében a rendszer 3 darab közterületi átemelőjét és a veszélyes anyagokkal dolgozó közületi felhasználók háziátemelő aknáit a Társaság folyamatosan ellenőrzi. A szennyvíztisztító telepen megkezdték a technológia újbóli bedolgozását, amelyet akkreditált laboratóriumi vizsgálatokkal folyamatosan nyomon követ a Társaság.

A vértesacsai szennyvíztisztító telepen történt havária esemény a környező települések vízellátását nem veszélyezteti, mert mindenhol védett, felszín alatti vízbázisból szolgáltatja a Társaság az ivóvizet  – olvasható levelükben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában