Az új polgármester mindenkire számít a munkában

2 órája

"Velencén mától nem bonyolítják az ügyeket, hanem intézik" - ígérte az új polgármester az alakuló ülésen (galéria)

Velence új polgármestere mindenkire számít a munkában – fogalmazta meg székfoglaló beszédében Krausz György az új önkormányzati ciklus alakuló ülésén. Mint mondta, számára egy Velence létezik. A testület összetétele, valamint az alpolgármester személye is kiderült a pénteki ünnepi testületi ülésen.

S. Töttő Rita

Krausz György velencei polgármester eskütétele 2024. október 4-én

Fotó: S Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Egy gombostűt nem lehetett volna leejteni Velence új képviselő-testületének alakuló ülésén 2024. október 4-én, pénteken délután. A nagyarányú érdeklődés jelzi: a lakosság nem közömbös a Velencei-tó „fővárosának” számító település közügyei iránt. Az elmúlt évek viharaiban megfáradt lakosság az új önkormányzati ciklus képviselő-testületének alakuló ülésén Krausz György polgármesternek nem csak az eskütételét, de székfoglaló beszédét is szerette volna hallani. Meg is kapta.

Ám mindezek előtt a Helyi Választási Bizottság (HVB) elnöke, Pencs Tamásné emlékeztetett a június 9-i önkormányzati választások velencei eredményeire: az összesített szavazóköri adatok szerint 5897 fő választópolgárból 3930 velencei jelent meg a szavazókörökben, ami azt jelenti, hogy 66,64 százalékos volt a részvétel az önkormányzati választáson Velencén. Az önkormányzat képviselő-testületébe a szavazatok alapján Heiden Ferenc (Fidesz), Sirák András (Fidesz), Miniska István (Fidesz), Schmidt József (Fidesz), Bársony Péter (Fidesz), Kleinné Molnár Edit (Fidesz), Faragó Péter (Regélő Egyesület), Sarf György (Regélő Egyesület) került. Sirák András azonban – tudatta a lakossággal a HVB elnöke - szeptember 23-án lemondott képviselői mandátumáról. A Helyi Választási Bizottság a megüresedett képviselői helyre a következő legtöbb szavazatot kapott jelöltnek, Papp Zsigmondnak (Regélő Egyesület) adta a mandátumot. Sarf György megválasztott képviselő szeptember 24-én tett ugyanilyen lemondó nyilatkozatot, helyére Kernya Gábor (Regélő Egyesület) került.

A kampány véget ért – eljött a tettek ideje

Ezt követően Krausz György, Velence polgármestereként így szólt a megjelent lakossághoz:

– A kampány a szavak ideje. A kampány azonban véget ért, s eljött a tettek ideje! 2024. június 9-én Velence döntött. Eddigi életem legnagyobb feladatával bízott meg. Köszönöm a támogatásukat – mondta, s hangsúlyozta: - Ígérem, meg fogom szolgálni.

Majd pedig azt üzente: október elsejétől számára egy Velence létezik. - Én ennek az egy Velencének, minden velenceinek vagyok az első számú szolgálója. Függetlenül attól, hogy ki kire szavazott. Vallom, hogy az önkormányzat van a lakosaiért, és nem fordítva. Azt várom el magamtól, azt várom el a képviselő-testület minden tagjától, és azt várom el a polgármesteri hivatal, illetve a városi intézmények és cégei összes dolgozójától, hogy ilyen hozzáállást tanúsítsanak. Egyféle hozzáállást fogadok el: a segítőt. A hivatalnok legyen elérhető, megértő és megérthető. Még egyszerűbben is megfogalmazhatnám: Velencén mától nem bonyolítják az ügyeket, hanem intézik. Velence legyen újra egy közösség, melynek tagjai, ha nem is feltétlenül értenek egyet a másikkal, de igyekeznek megérteni a másikat és tisztelni. Az erőnk a sokféleségünkben van, így alkotunk olyan közösséget, amely újra virágba és nem vitákba borítja a várost. Velence legyen újra vonzó! Mi vagyunk a Velencei-tó fővárosa – legyünk erre méltók!

A legszükségesebb feladatok

Krausz György ezután azt mondta: hozzá kell látni a feladatokhoz. Fel is sorolta a legszükségesebbeket:

– A korzó, a strandok rendbetételéhez, a turizmus fejlesztéséhez. Tovább kell fejlesztenünk a szakrendelőt, hogy még magasabb szintű szolgáltatást nyújtson a térség lakosságának, több bölcsődei és óvodai férőhelyre van szükség. Közösségi teret kell adnunk a fiataloknak, kulturális központot kell kialakítani, lendületbe kell hoznunk a tömegsportot. Mindenkire számítok ebben a munkában: idősekre, fiatalokra, alkalmazottakra és vállalkozókra - egész Velencére! Velence legyen mindenkié! Arra kérek mindenkit, hogy beszéljünk egymással! Mi keresni fogjuk a lakosságot!

A polgármester azt ígérte: rendszeresen tartanak konzultációkat, hogy megismerjék a velenceiek véleményét, ötleteit és kérdéseit. Majd így folytatta: - A világban éppen elég baj van, amit mi nem tudunk megoldani: járvány, árvíz, háború, migráció, hosszan sorolhatnám... Nagy bajok, valós bajok, de ez a kormány dolga. Teszi is a dolgát ez ügyek mentén. Nekünk az a dolgunk, hogy Velencén béke és együttműködés legyen. Ahogy mondtam, a kampány véget ért. Új fejezet kezdődik a város életében, és ezt együtt fogjuk megírni. Ehhez azonban nyugalomra van szükség. Tűzoltóként tudom, hogy a hamu alatt mindig izzik a parázs. De most nem indulatokra van szükség, hanem inkább stratégiára, okos tervezésre és határozott cselekvésre! Ezt kérem önöktől, Velence minden polgárától. Beszélgetéseink, viták, esetleges érdekek és értékkülönbségeink esetén is maradjunk higgadtak, okosak és határozottak. Közel 8 ezren élünk itt - ismerjük egymást, minden nap találkozunk, tehát együttműködésre vagyunk ítélve. Mindannyian szenvedélyesen szeretjük ezt a helyet, és hajlandóak vagyunk erőfeszítéseket tenni a fejlődéséért.

Velencei képviselők: a választók között

A képviselőkhöz fordulva pedig azt kérte: ne veszítsék el a kapcsolatot a város valóságával.

– Éljetek a mandátum biztosította lehetőséggel és éljetek továbbra is a választók között. Keressétek, ismerjétek, hallgassátok meg őket! Gyűjtsetek össze minél több véleményt, kritikát, ötletet, tervet, felajánlást, mert ezekből sarjadt ki Velence jövője, a jövő Velencéje. Ne feledjétek, hogy a képviselő közhatalmat gyakorol. Legyetek erre méltók, legyetek méltányosak, de hatékonyak is. Mindig a megoldást csiszoljátok fényesre, ne pedig a problémát.

Krausz György ezután államalapítónk, Szent István király fiához, Imre herceghez intézett intelméből idézett: „A türelem és az igaz ítélet gyakorlása a királyi korona ötödik cifrázása.”

– Fontos útmutatónak tartom ezt a több mint 2 ezer éves mondatot, hiszen Velencén is erre van szükségünk: türelemre és igaz ítéletekre. Mit jelent ez 2024 nyelvén? Azt jelenti, hogy közeledjünk egymáshoz a megértés szándékával. Vitáinkban a másik véleményét bíráljuk, és ne magát a személyt. Az ítélet pedig csak úgy születhet meg, ha mindig a tényekből indulunk ki, és nem azt figyeljük, hogy különbözőek az érdekeink, hanem azt, hogy miként azonosak az értékeink.

Köszönet az elődöknek

Végezetül a megválasztott polgármester megköszönte mindenkinek, aki elindította, támogatta ezen az úton - legfőképpen a családjának. És ekkor újabb gesztus tett Krausz György:

– Szeretném megköszönni elődeimnek, Velence város minden megválasztott eddigi polgármesterének, Gulyás Józsefnek, Oláhné Surányi Ágnesnek, Koszti Andrásnak és Gerhardt Ákosnak és az ő képviselőiknek, hogy munkájukkal a város érdekeit szolgálták. A leköszönő polgármesternek, Gerhardt Ákosnak a civil életben sok erőt, egészséget kívánok! A leköszönő képviselőknek is hasonló jókat kívánok, de engedjék meg, hogy egy leköszönő képviselőt név szerint is kiemeljek. Aki pedig nem más, mint doktor Sirák András. Doktor úr a 2024-es önkormányzati választáson nagy szavazati aránnyal jutott be a képviselő-testületbe, de sajnos ezt a felhatalmazást nem tudja vállalni. Tanácsadóként szívesen áll a rendelkezésünkre, de ezentúl csak a hivatásával szeretné szolgálni a város lakosságát. Köszönjük az elmúlt 34 év testületi munkáját, főorvos úr!

A most megalakult testületnek szintén a legjobbakat kívánva elmondta: – Legyünk együtt nagyon sikeresek, mert nekünk legfőbb értékünk a közös otthonunk, Velence. Munkára fel!

Számos napirendi pont tárgyalását tűzte ki alakuló ülésén az új velencei képviselő-testület, köztük a bizottsági tagok megválasztását, kijelölését. Az Ügyrendi Bizottság elnökének Kleinné Molnár Editet választották, tagja pedig Heiden Ferenc és Schmidt József lett. A Humán bizottságot Heiden Ferenc vezeti, tagja pedig Bársony Péter és Kleinné Molnár Edit. A Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság elnöke Schmidt József lett, munkáját tagként Bársony Péter és Heiden Ferenc segíti.

Velence alpolgármesterének Miniska Istvánt választotta meg a képviselő-testület, akinek eskütétele után felhangzott a székely himnusz. Ezt követően többek között költségtérítésekről, munkatervekről, tagsági és képviselői jelenlétekről, valamint a képviselői tisztséghez kapcsolódó kötelezettségekről is döntött Velence új képviselő-testülete.

A kép bal alsó ikonjára kattintva további fotók érhetők el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában