Ezren futnak Pünkösdhétfőn

2024.05.13. 12:39

Nem szerencsétlen a tizenhárom

Május 20-án délután immár 13. alkalommal koptatják a Várkörutat és a Rákóczi utat a TESZ-futás résztvevői. A Tiszta, Egészséges Székesfehérvárért felhívással futó program nem csupán futóverseny, mozgalommá vált.

Ferencz Balázs

A TESZ-futás minden évben tömegeket vonz

Forrás: feol.hu archív

2012. június 5-én, a környezetvédelmi világnap alkalmából rendezte az ARAK és a város az első TESZ-futást Székesfehérváron. Idén az atlétikai egyesület mellett a Depónia Nonprofit Kft. és a koronázóváros önkormányzata közösen invitálták az érdeklődőket a május 20-i sporteseményre.

- Nagyon fontos és a város életébe már teljesen beépült versenyről van szó. Egy nagyváros dinamikus életéhez az utcai futóversenyek nagyban hozzájárulnak. Aki fut, az tesz a saját egészségéért és tesz a környezetéért - emelte ki a sajtótájékoztatón Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere. 

Az idei megmérettetésre rekord számú előzetes nevezés érkezett, a számítások szerint ezren futnak majd 17 órától a belváros mellett. A 18.30-kor rajtoló Depónia-futásra kizárólag  a helyszínen lehet nevezni, aki hoz egy laposra taposott PET-palackot, lefuthatja az 1,6 kilométeres távot, sőt, az első ezer jelentkező pólót is kap ajándékba.

Az eseményhez az Aktív Magyarország program is csatlakozott. Mozgó sportlaborral érkezik a TESZ-futásra, és a program képviselői egészségügyi tanácsokkal szolgálnak.

- A tervünk az volt a kezdetekkor is, hogy nem klasszikus távon, klasszikus futóversenyt rendezzünk, hanem legyen ez egy demonstráció az egészség, a tiszta környezet és környezetvédelem mellett. Hiánypótló esemény volt ez a futóprogram 2012-ben - fogalmazott Hirt Károly, az ARAK elnöke. - Mindig azokat szólítottuk meg, akiket csak gondolatban foglalkoztatott a futás. Aztán családi közösségek, csapatok alakultak ki, akik már visszatérnek, s persze jönnek újak is. Reménykedünk, hogy életmóddá válik a futás és klasszikus versenyeken is megmérettetik magukat a mozogni vágyók. 

A 17 órakor rajtoló TESZ-futás 4,8 és 11,2 kilométeres távon versenyezteti az indulókat, valamint három fős váltók is nyargalhatnak majd a Várkörúton az Országzászló tér, és a Petőfi utca; valamint a Rákóczi úton a Várkörút és a József Attila utca között.

- 14 órától este nyolc óráig kell teljes lezárásra számítani az érintett szakaszon. Nagyon sokan leszünk, a frissítést újrahasznosítható módon szeretnénk megoldani, arra kérünk mindenkit, hogy hozzon otthonról egy kulacsot, hogy csökkentsük a termelt hulladék mennyiségét - fordult a futók társadalmához Borsányi Zoltán, a verseny főszervezője. Aki hozzátette, hogy a 18 órakor rajtoló Depónia futáson résztvevők felajánlhatják penzumukat kedvenc iskolájuknak. Az összesítés után a legtöbb ajánlást szerzett nyolc oktatási intézményt sportszer-vásárlási utalvánnyal díjazzák a szervezők.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában