Demeter Bence a hazai kontinensviadalon dobogóra lépne

2024.06.26. 16:07

A nyári olimpiáról lemarad, de folytatja az öttusát

A kínai világbajnokságon a 12. helyen végzett Demeter Bence, a Volán Fehérvár öttusázója. A nyári olimpián nem vesz részt, de a búcsún még nem gondolkodik a 34 éves pentatlonista.

Horog László

Balra Demeter Bence, valamint édesapja, egyben vívóedzője, Demeter József

Fotó: Horog László/FMH

A selejtezőt és az elődöntőt abszolválta, előbbit könnyedén, utóbbi során harcolnia kellett. A 18-as fináléban a legjobb hat között kellett volna zárnia, hogy reális esélye legyen a párizsi indulásra. Végül a 12. pozícióban zárt, mivel Böhm Csaba nyert és Szép Balázs ezüstérmes lett, a nyitott kérdések eldőltek.

- Az természetesen csalódás, hogy nem lehetek ott az olimpián. Mindennek össze kellett volna jönnie, hogy mindkét hazai riválisomat megverjem, de ennek nem volt realitása Kínában. Annyira összeszedettek voltak, hogy nem volt esélyem a legyőzésükre. Böhm Csaba az elmúlt két évben rendkívül stabil volt, minden viadalon ott volt az élmezőnyben, ezúttal sem lehetett megszorítani. Az olimpiai indulástól függetlenül az első hatnak örültem volna, mivel nem jött össze, természetesen maradt bennem hiányérzet. Csaba annyira jól versenyzett, hogy a vívás során legalább 25 győzelmet kellett volna szereznem, hogy reménykedjek a folytatásban.

A selejtezőt gond nélkül abszolválta a fehérvári pentatlonista, kiválóan vívott, 20 győzelem mellett 6 alkalommal veszített, a csoportjában fölényesen nyerte a számot, a többi csoportban is ott lett volna a közvetlen élmezőnyben.

- Az úszással sem volt gond, jól éreztem magam a medencében. A futás kevésbé, az nem esett jól, de gond nem volt. A lövészet sem ment túlzottan, közepesen, azonban akkora előnnyel vártam a kombit, az első helyről, hogy könnyedén jutottam a középdöntőbe, nem kellett kapkodnom. A középdöntőben a vívásnál nem igazán éreztem a ritmust, egyszer nyertem, egyszer vesztettem, aztán a középénél beindultam, hatszor nyertem zsinórban, 17-11 állt a nevem mellett, a végén visszaestem, 19-15-tel zártam. Ez nem rossz, de nekem nem is jó eredmény. A két honfitársam általában mögöttem végzett ebben a tusában, egál körül vívtak, ezúttal brillíroztak. Ők sokkal jobbat nyújtottak, én viszont gyengébbet, mint ami várható volt, ez is nagyban befolyásolta a végeredményt. Mivel plusz négyet vívtam, küzdenem kellett döntőért. A lövészet nem ment túlzottan, a futás viszont lényegesen jobban, a nyolcadik helyen jöttem be a döntőbe, nagyot kellett hajráznom a fináléhoz. Nem az életemért harcoltam, de küzdöttem.

Aztán következett a döntő. A lósorsolásnál megint nem volt szerencséje, négylábú társa nem sietett a segítségére az akadályok között.

- A fináléba a 12. helyen kerültem be, ezen nem tudtam javítani, itt is zártam a világbajnokságot. Ez a ló előzőleg nem ment a lányok fináléjában, tehát nem tudtam, mire számítsak vele kapcsolatban. A pályabemutatón volt egy kitörésünk és verőhibánk, aztán a pályán sem találtuk igazán a ritmust. Ha jobb a lovaglásom, a 6. hely megszerzése reális lett volna, de az előzmények ismeretében ebben nem gondolkodhattam, négy verőhibával elszálltak az esélyeim. Böhm és Szép hibátlanul, illetve egy veréssel zárta ezt a számot, elléptek tőlem. A bónusz vívás során egyet szúrtam, az úszásnál közepeset produkáltam, nem javítottam és nem csúsztam vissza. A kombi során magamhoz képest nem teljesítettem rosszul, főleg azok fényében, hogy előzőleg kifutottam magam a fináléba kerüléshez. Jobban futottam és lőttem, mint előzőleg, tíz másodpercet javítottam a középdöntőhöz képest, ez örömteli, mint ahogy a csapatban szerzett aranyérem is. Hiányérzet mindössze azért van, mert kerültem a hat közé, Böhm és Szép annyira jó formában volt, hogy nem volt reális, hogy megelőzzem őket. Rióban rajthoz álltam az olimpián, 2016-ban, Tokióra is volt reális esélyem, szerintem akkor voltam a legjobb formában, de különböző okok miatt nem sikerült kijutnom. Azt nagyon sajnálom, az lett volna az én nagy esélyem.

Demeter két hét múlva, a budapesti Európa-bajnokságon rajthoz áll egyéniben. Klubtársa, Tamás József, Koleszár Mihály és Bereczki Richárd biztosan ott lesz a rajtnál, a hírek szerint hatan bizonyíthatnak a honi pentatlonisták közül, Regős Gergelynek és Gáll Andrásnak van még esélye az egyéni indulásra, a két párizsi szereplő, Böhm és Szép nem szerepel az eseményen, érthetően nem égeti el az energiáját az ötkarikás játékok előtt.

-Az Eb-n szeretnék jól szerepelni, ez lesz az utolsó hazai viadal, amit lovaglással bonyolítanak. Az olimpiát tévén nézem, a folytatást meglátjuk. Az biztos, hogy azonnal nem hagyom abba az öttusát, megpróbálom az új számot, az akadálypályát, az OCR-t. Belekóstolok az új öttusába, de nem tudom, meddig küzdök a fiatalokkal. Azt viszont biztosan tudom, még egy olimpiai ciklust nem vállalok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában