Amit tudni érdemes a Vidi ellenfeléről

2024.06.26. 20:25

Irány a Kaszpi-tenger!

Július 25-én Azerbajdzsánban, a Kaszpi-tenger partján kezdi európai kalandját a Fehérvár FC labdarúgócsapata. Remélhetőleg nem a Sumgayit FK lesz az utolsó ellenfél a 2024-2025-ös szezonban.

Ferencz Balázs

Abou Dosso (jobbra) már nem lép pályára a Vidi ellen, minden bizonnyal elhagyta az azerieket az elefántcsontparti szélső

Forrás: Sumgayit FK

Közúton – kikerülve Ukrajnát – 3586 kilométert kellene megtennie annak, aki autóval látogatna el júliusban a 420 ezer lakosú Sumgayitba. Légvonalban csak 2600 kilométer a távolság Székesfehérvár, valamint a Vidi Konferencia-liga-selejtzőbeli ellenfelének otthona között.

Lehetne mondani, hogy az utazás lehet a fehérváriak legnagyobb ellenlábasa a nemzetközi porond első lépcsőjén, azonban óvatosan kell kezelni az azeri élvonal negyedik helyén zárt együttest is. A transfermarkt.com szerint közel 10 millió Euró a Sugayit FK játékosainak becsült összértéke. A Vidié 12,93 millió Euró.

A Sumgayit harmadik alkalommal szerepel a európai kupasorozatban, eddig gólt még nem szerzett.

Az azeri gárda fiatal csapat, 2010-ben alapították. 2011 nyarán az azeri élvonalban szereplő Absheron FK szponzori problémák miatt megszűnt, helyét pedig a „Vegyészek” becenévre hallgató Sumgayit vette át. Az újonc együttes főleg 18-19 éves azeri fiatalokkal a keretben szerepelt a bajnokságban.

2020-ig minden szezonban a tabella második felében végeztek, egy negyedik hellyel harcolták ki az első nemzetközi szereplés jogát. Az Európa-liga első selejtezőkörében az észak-macedón Shkëndija 2-0-ra nyert idegenben, és a covid miatt ezzel a vereséggel búcsúzott is az azeri együttes.  A következő idényben bronzérmesek lettek, az EKL első selejtezőkörében a szerb Čukarički 2-0-ra nyert Azerbajdzsánban, a visszavágó pedig 0-0-s döntetlennel zárult. A következő két évben nem jutottak a „Vegyészek” a nemzetközi porondra, most a Vidi ellen térnek vissza a Konferencia-liga második selejtezőkörében.

A Sumgayit FK vezetőedzője a 46 esztendős azeri Samir Abasov, aki 2011–2014 között a klub játékosa volt, majd 2015-ben kinevezték vezetőedzőnek és egészen 2018-ig irányította az azeri klubot. Néhány év szünet után 2022-ben tért vissza.
Nemzetek olvasztótégelye az együttes, a keretben azeri labdarúgókon kívül pakisztáni, zöld-foki-szigeteki, elefántcsontparti, burundi, japán, brazil, ecuadori, izraeli, északmacedón, csádi és észt játékosok is szerepelnek. Hatan válogatottak, a legismertebb név az észt Erik Sorga, azonban neki a hétvégén lejár a szerződése... A szintén válogatott azeri Elvin Badalov és a szintén azeri Mehdi Cannatov, valamint a burundi Trésor Mossi viszont pályára léphet a Vidi ellen július 25-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában