Tiber László gólt szerzett

2024.09.20. 15:28

A Videoton - Dukla Praha UEFA-kupa meccs másnapján a Siófoki Bányásznak volt nagy napja Sóstón

Szinte napra pontosan 40 évvel ezelőtt a Siófoki Bányász "költözött" átmenetileg Fehérvárra.

Németh Krisztián

Forrás: FMH Archív

Szép kerek évfordulót ünneplünk idén, ahogy korábban megírtuk négy évtizeddel ezelőtt, 1984. szeptember 18-án a Dukla Praha elleni "odavágóval" vette kezdetét  a Videoton nagy menetelése az UEFA-kupában, amelyben a döntőig masírozott, és a fináléban idegenben legyőzte a Real Madridot.

Jószerével még ki sem aludtak a Sóstói stadion fényei a 18-i mérkőzés után, a Siófoki Bányász csapata albérletbe érkezett a létesítménybe, hogy lejátssza történetének első nemzetközi kupamérkőzését, méghozzá a Kupagyőztesek Európa-kupája első fordulójában. A Bányász - soraiban a Viditől igazolt, a közelmúltban 75. születésnapját ünneplő - Tiber Lászlóval - éppen Fehérváron harcolta ki az indulást a KEK-ben, miután 1984 nyarán a Magyar Kupa döntőjében a Sóstói stadionban 17 ezer néző előtt 2-1-re legyőzte a Rába ETO-t.

A Balaton-partiakra a görög Lárisza csapata várt a KEK első fordulójában.

A 8000 néző előtt lejátszott találkozón az első félidőben a görögök szereztek vezetést Adamczik révén a 28. percben. A fordulás után Tiber László a 68. percben egyenlített. A Fejér Megyei Hírlap tudósítása a Siófok teljesítményéről azt írta: "minden bizonnyal kevés lesz ez a visszavágóra ahhoz, hogy a Bányász izgalommal várja a következő forduló sorsolását.

Így is lett, a Bányász 2-0-ra kikapott idegenben. A Láriszát a következő fordulóban a Servette búcsúztatta. 

A KEK 1984/85-ös kiírását az angol Everton nyerte, a Stolverkosoknak azóta is ez az egyetlen nemzetközi kupagyőzelme.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában