Voksoltak

3 órája

Ellenzéki sikert hozott a részleges szenátusi választás Csehországban

Ellenzéki sikert hozott a szombaton délután befejeződött részleges szenátusi választás Csehországban, míg a kormánykoalíciós pártok gyengébb eredményt értek el.

MW

Orbán Viktor Csehországba utazott

Fotó: Benko Vivien Cher

A kétfordulós részleges szenátusi választáson a voksok több mint 90 százalékának összeszámlálása alapján az Andrej Babis volt kormányfő vezette Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) nyolc mandátumot szerzett. A kormánypártok közül a Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) mozgalom két-két mandátumot mondhat magáénak. A további 15 mandátumból egyet-egyet a legkülönbözőbb összetételű regionális koalíciók jelöltjei szereztek meg.

Az ANO ugyan megerősítette helyzetét, de a jelenleg kormányzó jobbközép koalíció többsége a cseh szenátusban továbbra is megmarad.

A részleges szenátusi választásokon a 81 tagú felsőház 27 tagjáról döntöttek a választók. A hatályos szabályok szerint ugyanis kétévenként megújul a testület egyharmada. A szenátori mandátum hat évre szól.

A hírre Orbán Viktor és Szijjártó Péter is reagált közösségi oldalán:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában