Mákszemekkel tarkítva

2022.03.27. 16:00

Az eredeti kuglófot több nemzet is magáénak vallja

A citrom fanyarsága és a mák sajátos, kesernyés ízvilága ezúttal egy könnyed és lágy tésztájú kuglófban találkozik. Tökéletes vendégváró sütemény, de a reggeli, vagy éppen délutáni kávé mellé is ideális választás.

Héjj Vivien

A citromos-mákos kuglóf porcukorral és cukormázzal is tökéletes

Forrás: Pixabay

A kuglóf azon sütemények egyike, mely viszonylag kevés törődést igényel, lényegében csak a hozzávalók egyneműsítésére kell némi figyelmet szentelni. A végeredmény pedig egy igazán könnyű, ruganyos tészta, ami formájából adódóan nem csak látványos, de még a szeleteléssel sem kell túl sokat bajlódni. 


A sütemény érdekessége, hogy mivel viszonylag nagy méretű formába kerül a nagy tömegű tészta, a közepén lévő „lyuk” voltaképpen egyfajta kéményként szolgál, lehetővé téve, hogy a tészta tökéletesen átsüljön. Eredete egyes források szerint manapság is vita tárgya, lengyel, francia és osztrák származási helyről is szól a fáma. 


Receptünk alaphozzávaló­ja ezúttal a mák lesz – egy kis csavarral. Önök szerint milyen ízvilággal alkot jó párost a mák? Egyesek szerint naranccsal, mások inkább a túróra szavaznak. Van, aki almát vagy mazsolát tesz mellé, de olyan is akad, aki meggybe veti hitét. Jelen esetben a citrom fanyarkás íze alkot tökéletes harmóniát a darált mákszemekkel. A citromos kuglóf a reggeli kávé tökéletes kísérője, mindamellett, hogy desszertként is helytáll. 


A kuglófformán túl az alábbi hozzávalókra lesz szükség: 320 gramm liszt, 100 gramm darált mák, 290 gramm cukor, 250 gramm puha vaj, 6 darab tojás, 2 citrom reszelt héja, 2 teáskanál sütőpor, 1 csipet só. Első lépésként a lisztet alaposan elkeverjük a sütőporral, a reszelt citromhéjjal, a mákkal és a sóval. A vajat a cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a kihabosított egész tojásokat, majd beleöntjük a lisztes-mákos keveréket. A masszát enyhén kivajazott és kilisztezett formába simítjuk – ez szilikon sütőforma esetén elhagyható –, és 170 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Mielőtt lekapcsolnánk a sütőt, tűpróbával ellenőrizzük, hogy a kuglóf belső része is megfelelően átsült. Az elkészült kuglófot hagyjuk kihűlni! 


A sütemény már jelen állapotában is tálalásra kész, azonban ha szeretnénk még jobban elkápráztatni a szemünket és az ízlelőbimbóinkat, akkor érdemes még néhány percet szánni egy könnyű cukormáz elkészítésére. Ehhez keverjünk el 5 evőkanál porcukrot 1-2 teáskanál citromlével úgy, hogy sűrű, de folyékony állagú masszát kapjunk. Nincs más dolgunk, mint nyakon önteni a kuglófot a cukros-citromos mázzal, és megszórni némi citromhéjjal, csak az íze kedvéért. Amint megdermedt a máz, már szeletelhetjük is! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!