Lasszó

Bódi Csaba

Csepelen már-már összeállt a többek között cigándi (304 kilométer) és kisvárdai (289 km) látogatást is tartalmazó utazási táblázat, amikor kiderült, kár a sietségért. Röpke idő alatt ugyanis változott a labdarúgó NB III csoportbeosztása, így a harmadik vonalba öt év múltán visszatért, korábbi NB I-es klub vezetőinek következhet a térképen az újratervezés. Északkelet helyett jöhet Délkelet, ahol a XXI. kerületből indulva Gyula (214 km) és Hódmezővásárhely (186 km) számít a legtávolabbi mérkőzéshelyszínnek.

A négy darab 16 fős mezőny kialakításánál nyilván a földrajzi elhelyezkedés és a távolságok nagy súllyal estek a latba, ám a legtöbb fejtörést a tavasszal még NB II-es Szombathelyi Haladás és a felnőttszintű labdarúgását beszüntető Körösladányi MSK körüli huzavona okozta. A vége kizárás lett mindkét egylet esetében, és egy elfogadott felkérés a feltöltési sorrendben elöl álló Salgótarjáni BTC részéről. A nógrádiak kapva kaptak a lehetőségen, és vállalták az NB III-as indulást. Az persze kérdés, hogy a hercehurca mennyire befolyásolja majd a Stécé szereplését. A keret tagjait az elmúlt hetekben a bizonytalan helyzet miatt nem akarták hitegetni a vezetők, így aki akart, távozhatott. „Marad az utolsó perces igazolás, ami a legtöbb esetben nem a minőséget jelenti, csak a létszámgondokat orvosoljuk” – világította meg a kérdést az SBTC edzője, Sebestyén Szilárd, egyben utalva a hátrányra, amivel rajtolnak a többiekkel szemben.

A Nemzeti Bajnokság harmadik vonalában évek, sőt évtizedek óta változatlan állapot, hogy szinte lasszóval kell fogni a csapatokat annak érdekében, hogy teljes legyen a mezőny. Ahogy az is állandó, hogy a magyar futball esetében mindig van új a nap alatt. Most például az, hogy noha július 28-án kezdődik a 2024/25-ös bajnoki év, a teljes menetrend még nem készült el, erre az ígéret szerint július 19-éig várni kell.

A félprofinak/félamatőrnek tekinthető mezőny – mondjuk úgy – színességét jól mutatja, hogy az előző szezont történelmi magasságban (5. helyezés) zárt FC Dunaföldvár egy hónapja toborzót hirdetett, e-mailben várva játékosok jelentkezését.

Mindenesetre a Tolna vármegyei egylet a Délnyugati csoport tagjaként érdekelt a folytatásban, így vélhetően akadt kellő számú futballista, akik a verbuváláson megfeleltek az elvárásoknak.

Egyelőre az utolsó utáni pillanatban visszalépőről nem tudni, de még ez is előfordulhat. Ajánlatos nyitva hagyni a térképet.