Beloiannisz

2016.01.19. 08:19

A szerencse záloga - Vaszilopita ünnep a görög településen

Beloiannisz - Idén negyven, különböző pitát kóstolhattak meg a görög település lakói és a meghívott vendégek a hagyományos, vaszilopita ünnepségen, a közösségi házban.

Sebestyén Lilla

Közös tánc, rengeteg sütemény és jó hangulat - ez a receptje a beloianniszi, vaszilopita ünnepélynek, amelyet szombaton tizenharmadik alkalommal rendezték meg a görög községben.

Az újévi vaszilopita sütése, majd megszegése eredetileg egy családi, bensőséges hagyomány, mely a 16. századra vezethető vissza.  A legendák úgy tartják Vaszilisz püspök városa népének megmentéséért minden ékszert és pénzt begyűjtött, majd ezt úgy juttatta vissza az emberekhez, hogy egy-egy cipóba rejtette a kincseket. Így ma is, aki vaszilopitát süt, az belerejt egy pénzérmét. A sütemény megszegése után osztoznak a finomságon és úgy tartják, aki saját szeletében megtalálja az érmét, annak szerencsés, gazdag éve lesz.

- Ebben az esztendőben minden eddiginél több, összesen negyven pitát sütöttek az asszonyok a közös ünnepségre. Volt húsos, túrós, sós és édes is köztük és mindegyik, amit kóstoltam, nagyon finom volt - újságolta el Takács Katalin, a Pyrgos vezetője, aki azt is elmondta: az első rendezvényen még csak hat lepény gazdagította a közös, újévi szertartást, de azóta évről-évre nő ez a szám.

Az együttes egyébként közösen szervezte az ünnepélyt a Görög Nemzetiségi Önkormányzattal, melynek elnöke Dulasz Takisz köszöntötte a vendégeket.

A rendezvényen először Kalota József, görög ortodox protopresbiter megáldotta a vaszilopitát, majd kezdődhetett a lakoma.

- Az esemény érdekessége volt, hogy Madarász Ignác Dezső, aki az egyházi ünnepségen már rálelt egy pénzérmére, most újra talált egyet - tette még hozzá Katalin.

Az estét ezután a helyi, görög néptánccsoport apró növendékeinek fellépése, majd a Triandafylla néptáncegyüttes műsora színesítette. Végül mindenkit talpra állított a Pyrgos zenekar, akik egészen éjfélig szórakoztatták a helyieket.

Takács Katalin, a rendezvény egyik szervezője azt is elmondta, az ünnepség másnapján a Görög Nemzetiségi Önkormányzat képviselője, Móri Lívia és az elnök a maradék pitát házhoz vitték és elosztották a település idősebb tagjai között, akik betegség miatt nem tudtak részt venni az ünnepségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!