Frissen Fejérből

2021.10.12. 07:20

Milyen sors vár a pákozdi telekre?

Az önkormányzat visszavásárolta korábbi tulajdonosától a Levente teret.

Tihanyi Tamás

A régi időket idézi az elnevezés: a Levente tér szerepet keres

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mint ahogyan azt az elnevezés tanúsítja, egykor szépreményű leventék gyakorlatoztak azon a területen a Budai út és a Dózsa György utca kereszteződésében, Pákozd keleti végében, amely nemrégiben ismét a település tulajdonába került. Az ingatlant eredetileg még 2002-ben értékesítette az önkormányzat, a vásárló idősek otthonát kívánt a helyen felépíteni: erre ad jelenleg is engedélyt a rendezési terv. Azonban a létesítmény nem készült el, úgy tudjuk azért, mert a befektetőnek anyagi nehézségei támadtak. Egyelőre nincs az önkormányzatnak szilárd elképzelése arról, miként volna lehetséges a legjobban hasznosítani a Levente teret, de a település arculatának megőrzése érdekében ezt a lépést – mármint a vásárlást –, értékbecslés és egy kedvező ár kialkudását követően tanácsos volt megtenni.

A régi időket idézi az elnevezés: a Levente tér szerepet keres
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az eladás szándékával egyébként a tulajdonos kereste fel az önkormányzatot, amelynek volt a költségvetésében ingatlanvásárlásra fordítható összeg. Nincs tehát még eldöntve, mi történik az ingatlannal, egyelőre a rendbetételről határoztak a képviselők. Ötletelés már folyik, egy helyi lakossági fórumon felmerült például, hogy a hétvégente – főleg a nyári időszakban – nagy számban a településre érkező turisták számára lehetne ott parkolót létesíteni. Elterjedt, hogy egy multinacionális üzletlánc nyit boltot a telken, ennek a hírnek azonban nincs alapja. A teret a Pákozdi Levente­egyesület használta, amely 1926-ban alakult meg, mint katonai előképzést is szolgáló közösség, amelynek a tagsága 1930-ra már százötven 12–21 éves korú fiatalt számlált. Főként a sport és testedzés terén izmosodott a helyi mozgalom, amely 1936-ban még labdarúgó szakosztályt is alakított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában