Hírek

2016.10.28. 20:08

Kápolna-ügy: a szakvéleményre várnak

Ercsi - Nagyon örülünk, ha a lapunkban közölt írásoknak visszhangja van. Korábban beszámoltunk arról, hogy Ercsiben átadták az újjáépített kápolnát, amit a hazai műemlékvédelemmel foglalkozó Forster Központ irányításával szerencsére sikerült megmenteni az enyészettől.

Gábor Gina

Nemrégiben pedig közöltük a történelemtudományok doktora, a budapesti Merényi-Metzger Gábor észrevételeit arról, hogy az ő kutatásai alapján, sajnos, téves adatok szerepelnek a kápolna belsejében elhelyezett sírfedlapon.

Most Ercsiből kaptunk levelet, amelynek írója Szili Istvánné, a Szapáry Péter Hon- ismereti Szakkör elnöke. Így fogalmaz: „Mi, ercsiek nagy köszönettel tartozunk azért, hogy a Fejér Megyei Hírlapban október 8-án, szombaton megjelent Merényi-Metzger Gábor Négyen nyugodtak a kegyhelyen című írása. Sajnos már az avató ünnepségen fájdalommal vettük észre a fatális tévedéseket mindkét kihelyezett táblán. Mindjárt a homlokzati tábla a legnagyobb tévedés, mert a kápolnát nem Eötvös Ignác, hanem Lilien Józsefné Szapáry Julianna, Eötvös József nagyanyja építtette 1828-ban, férje halálakor.

Előtte is volt ott egy szintén a Szapáryak által a nép számára készült kápolna, de az arra az időre erősen rossz állapotúvá vált. Szapáry Julianna az ercsi templom építtetőjének, Szapáry Péter főgenerálisnak a lánya volt. Tehát már a bevezető tábla felirata is téves. Amikor nagy körzeti összefogásból - a gyárak, az egyház, a honvédség, mezőgazdasági üzemek támogatásával - 1983-ban teljesen újjávarázsolták a kegy- és emlékhelyet, ilyen hibák nem fordulhattak elő, mert az OMF (Országos Műemléki Felügyelőség) spártai szigorral ellenőrzött mindent. Akkor egy gyönyörű vörösmárvány tábla, arany betűkkel hirdette az építtető nagyasszony nevét. Merényi-Metzger úr a benti tábláról ír, a valóságnak megfelelően.

Ercsiben ezeket mindenki tudja, mi már az ünnepség után jeleztük a Forster Központ felé, ahol elnézést kértek, és mielőbbi gyors javítást ígértek. Sajnos ez egy hónap elmúltával sem történt meg, nagy kár, mert igen sok turista látogat ide, és ők mind téves adatokkal, fotókkal távoznak, melyek meghamisíthatnak minden ezt követően kiadott dokumentumot, szakdolgozatot” - írja Sziliné. Emlékeztetőül: október 8-ai, szombati számunkban Merényi-Metzger Gábor történész arról írt: anyakönyvi kutatásai alapján megállapította, hogy anno nem hárman, hanem négyen nyugodtak a kegyhely altemplomában.

Ezért a sírfedlap szövegét át kellene javítani. Merényi-Metzger Gábor részletesen közölte, kik nyugodtak egykor azon a helyen, mikor, hány esztendősen ragadta el őket a halál. Ezek után pedig arra is javaslatot tett, hogy - a kutatási eredmények tükrében - miféle felirat lenne pontos a sírfedlapon. Íme: „E kápolna altemplomában helyezték örök nyugalomra 1871-ben báró Eötvös Józsefet, Magyarország első kultuszminiszterét, 1840-ben gróf Vieregg Gyulát, 1831-ben báró Lilien Józsefné született Szapáry Julianna grófnőt, 1828-ban báró Lilien Józsefet.” Nos, miután Szili Istvánné arról is beszámolt, hogy a Forster Központnál is jelezték a tévedéseket, lapunk elküldte a Forster Központ számára Merényi-Metzger Gábor történész írását, és Szili Istvánné szerkesztőségünknek írott levelét is.

Arról érdeklődtünk: szándékukban áll-e kijavítani a hibát? És arról is: mikor kerülhet erre sor? A választ gyorsan meg is kaptuk Róna Katalintól, a Forster Központ elnöki tanácsadójától, aki így fogalmaz: „A Forster Központ nagyon sajnálja, hogy a felirat elkészítésekor nem kellő körültekintéssel járt el. A javítás természetesen nem marad el, de ezt meg kell előznie tudományos szakvéleménynek, amelynek eredményéről azonnal tájékoztatjuk a Fejér Megyei Hírlapot és valamennyi érdekeltet.” Reméljük tehát, hogy hamarosan javítják a feliratot: erről mi is beszámolunk.

Előzmények a cikkhez:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!