Hírek

2014.12.20. 17:15

Szüneteltesd a telefont!

Székesfehérvár - Egyre többen vannak, akik alig néznek fel telefonjuk kijelzőjéről. A PSZT (Picit Szüneteltesd a Telefonod) mozgalom célja, hogy telefonunk simogatása helyett minél többen küldjük sziesztára a készülékünket, mi pedig inkább hús-vér ebédpartnereinkkel beszélgessünk.

Buthy Lilla

Bizonyára mindenki találkozott már mobilfüggőkkel, a buszon, vagy az utcán sétálva, de még éttermekben, ebéd közben is. Olyanokkal, akik képtelenek a virtuális világtól szabadulni. Kutatások szerint naponta 150-szer csekkoljuk a telefonunkat, tíz emberből nyolc pedig megszakítja ebédjét, de még egy beszélgetést is, hogy telefonozzon. Nő azoknak a tábora is, akik ezt megelégelték.


Ez ma már egyáltalán nem egyedi látvány: főképp a tinédzser generációra jellemző a mobilfüggőség
FOTÓ: STOCKPHOTO

- Egy céges ebéden tűnt fel, hogy mindenki a telefonját kapkodta, tapogatta, egyszerűen nem volt meg a lehetőség egy jó beszélgetésre. Akkor hirdettük meg, hogy az ebédidő alatt picit szüneteltetjük a telefonhasználatot, amit azóta több partnerünk is átvett. Ezen felbuzdulva indítottuk útjára a PSZT-et - mondta Trentin Tamás, a kezdeményezést meghirdető cég ügyvezetője. Azt szeretnék, ha minél többen felismernék, mennyire káros hatása lehet annak, ha a telefonunkkal többet foglalkozunk, mint a szeretteinkkel. Egy étkezés pedig kiváló alkalom lehetne a személyes kapcsolatok ápolására. Közeli ismerőseim körében is egyre többen mondanak nemet a telefonbúvárkodásra, de magára az okostelefonra is.

- Idegesítő, ha a valakivel beszélgetni próbálok, ő pedig folyamatosan a mobilját nézegeti. Ezzel azt sugallja, hogy inkább valaki mással lenne szívesen, így könnyen megsértheti a valóságban is jelen lévő partnerét. Ebéd közben lehetőleg nem telefonálok és nem netezem. Szándékosan nincs okostelefonom, és nem találkoztam még olyan fontos üzenettel, amely ne tudott volna várni pár órát. A baráti társaságomban fel sem merül, hogy bárki telefonozzon, amikor találkozunk. Nemcsak az egymás iránti tiszteletből, igény hiányában is. Mindenki örül, ha akkor nem keresi őt senki, és nyugodtan tud a mellette ülőre koncentrálni - mondja a huszonhét éves Nemes Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!