Hírek

2015.10.07. 16:44

Ugorhat a családi pótlék

A sok igazolatlan iskolai hiányzás esetén 2010 óta a családi pótlék megvonását kockáztatják a szülök, mostantól már az óvodások esetében is ugorhat a családi pótlék.

Házi Péter

2010 óta él a gyakorlat, miszerint ha egy általános iskolás diák 50 órányi igazolatlan hiányzást szed össze , felfüggesztik a családi pótlék folyósítását. Az intézkedés sikeres volt, felére esett vissza az igazolatlan hiányzások száma. Megyénkben az elmúlt hónapban 151 tanuló szüleinek szünetelt a családi pótlék folyósítása ezért.

Idén szeptembertől már a legtöbb óvoda házirendje is felhívja a szülők figyelmét, hogy ha gyermekük húsz napnál többet igazolatlanul hiányzik, értesítik a gyámhatóságot. Ezt a szigorítást hivatott nyomatékosítani, hogy ezzel a családi pótlék megvonását kockáztatják a szülők. Mivel sok óvodásnak kisebb testvére is van, több anyuka nem, vagy csak félnapokra vinné az óvodába a gyermekét. A köznevelési törvény szerint legalább napi négy órát kell oviban lennie a harmadik évét betöltött gyermeknek, ez alól indokolt esetben felmentés kérhető, öt éves kor felett nincs ilyen lehetőség!

A Felsővárosi Óvodába nagyon szeretnek járni a gyerekek, nem véletlen, hogy itt, de a város más óvodájában sem kellett még az óvodavezetőknek a sok hiányzás miatt értesíteni a gyámhatóságot
Fotó: Koppán Viktor

Amint a Fejér Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályától megtudtuk, ha egy gyerek 20 nevelési napnál többet hiányzik igazolatlanul, az óvoda vezetőjének kell erről értesítenie a gyámhatóságot, azaz a járási hivatalt. Ezután a gyámhatóság kezdeményezi a családi pótlék folyósításának felfüggesztését. Ha a következő három hónapban a gyermek összes igazolatlan hiányzása nem haladta meg a három napot, akkor van lehetőség arra, hogy újra megkapja a családi pótlékot a gyermek, illetve a képviselője.

A főosztály tájékoztatása szerint habár a lehetőség már szeptember óta adott, családi pótlék szüneteltetését szeptember 1. óta még nem kezdeményezte óvoda vezetője a székesfehérvári járási hivatalnál.

Azt már az egyik óvoda igazgatójától tudtuk meg, hogy ha a szülő előre, egy külön erre a célra létesített nyomtatvány kitöltésével „kikéri” a gyermekét az óvodából, akkor akár több héten át is hiányozhat az óvodából, utólag viszont már csak az orvosi igazolás fogadható el. Emiatt viszont már arra sincs lehetőség, hogy ha a gyerek csak „picit beteg”, a gyermekorvos felkeresése nélkül, csak úgy otthon maradhasson, aztán az egészséges voltáról szóló orvosi igazolás nélkül újra ovibe mehessen.

Az óvodavezetői tapasztalatok szerint komoly hatása lehet annak, hogy mostantól „anyagilag” is érinti a szülőket, hogyha nem viszik gyermeküket óvodába. A gyakorlat ugyanis azt mutatja, néhány szülő hajlamos nem szólni előre, hogy a gyermek valamiért nem jön, aztán a végén meg egy kézlegyintéssel elintézni az egész kimaradást.

Az iskolákra áttérve: az óvodákhoz hasonló az eljárás, annyi különbséggel, hogy itt ötven napos mulasztás után indul a folyamat. A fehérvári járásban lévő általános iskolák esetében egyébként, ahol már öt éve működik ez a gyakorlat, igazolatlan hiányzás miatt tavaly 48 tanulót érintően kezdeményezte a járási gyámhivatal a családi pótlék szüneteltetését. Megyei szinten ez a szám tavaly 232 volt, azaz ennyi nem kapott bizonyos ideig családi pótlékot, ami azért első hallásra viszonylag magas számnak tűnik. 2015 szeptemberében pedig a megyében 151 tanuló szüleinek szünetelt a családi pótlék folyósítása igazolatlan iskolai hiányzás miatt.

Fontos szabály az is, hogy a 16. életévét be nem töltött gyermek (óvodás illetve tanuló) esetében a gyámhatóság a családi pótlék szüneteltetésének kezdeményezésével párhuzamosan védelembe vételi eljárást is köteles lefolytatni, vizsgálva, hogy mi az oka a gyermek igazolatlan hiányzásának, ehhez pedig a gyermekjóléti szolgálattól kér tájékoztatást, információt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!