Kultúra

2017.01.10. 22:00

Jó éve volt a magyar filmnek

Szép sikerrel szerepeltek a magyar filmek tavaly szerte a világban. Legalább ilyen jó hír, hogy a hazai mozikban is kíváncsiak voltak rájuk a nézők.

Szabó Zoltán

Kezdjük a sort természetesen a Saul fiával. Nemes Jeles László rendkívül erős atmoszférájú, különleges képi világú alkotása megkapta az idegen nyelvű filmek között az Oscar-díjat, ugyanebben a kategóriában a Golden Globe-ot. Ezenkívül Cannes-ban négy elismerést gyűjtött be: a Nagydíjat, a Nemzetközi Filmkritikusok Díját (Fipresci-díj), a Vulcan-díjat Zányi Tamás hangmérnöki munkájáért és a Francois Chalais-díjat.

Röhrig Géza, a Saul fia főszereplője a baracskai börtönben Fotó: Molnár Artúr

Ezekkel együtt több, mint 30 helyen díjazták a világ különböző fesztiváljain. Különleges vetítéseken is bemutatták. Például a baracskai börtönben, ahol ott volt Röhrig Géz, a film főszereplője. Tegnapi hír, hogy a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia idei díjai közül A Saul fiát jelölték a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.

Fotó: MAFAB

Oscar- és Golden Globe-esélyes lehetett volna a Tiszta szívvel című film, Till Attila rendezése, miután Magyarország ezt a munkát jelölte a legjobb idegen nyelvű alkotások kategóriájában. Végül nem került be a kiválasztottak körébe. Pedig igazán eredeti hangvételű munka, különleges szereplőkkel. Akció-vígjáték egy kerekesszékes bandáról, ahol két mozgássérült fiatal közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal. A Tiszta szívvel ezzel együtt sikerrel szerepelt több külföldi bemutatón, nyert például Chicagoban, a nemzetközi filmfesztiválon, Luxemburgban, a Cin East-en, a Los Angeles-i magyar fesztiválon.

A Félvilág ugyan tv-filmnek készült, de a mozis mezőnyben is megállja a helyét. Szász Attila rendezte a hírhedt félvilági kurtizán, Mágnás Elza utolsó napjairól és haláláról szóló filmet, amely társadalomrajzként és krimiként is megállja a helyét, kitűnő alakításokkal. A 2016-os Magyar Filmhéten a legjobb tv-játékfilm, fogatókönyv, operatőr és férfi mellékszereplő (Kulka János) elismeréssel díjazták, és külföldön is jól szerepelt.

Az Ernelláék Farkaséknál, Hajdu Szabolcs minimális költségvetésű filmje Karlovy Vary-ban nyert Fotó: Bigbang Media

Az Ernelláék Farkaséknál, Hajdu Szabolcs filmje a patinás Karlovy Vary-i filmfesztiválon hozta el a fődíjat, sőt, a színészként is közreműködő rendező lett a legjobb férfi szereplő. Annál is inkább jólesően meglepő és megsüvegelendő ez, mert igen kevés pénzből, lényegében családi, baráti, tanítványi" közreműködéssel készült a film, amely ennek ellenére (vagy éppen ezért) vibráló és erős hangvételű lett.

Visszatekintésünk a teljesség igénye nélkül készült, ám bízunk abban, hogy idén és jövőre is hasonló sikerekről számolhatunk be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!