A lakosság véleményét várják

2021.06.05. 14:30

Mindenkinek fontos lehet a leendő állatrendőrség

Az állatkínzás ellen és az állatvédelem érdekében alakulhat állatrendőrség Magyarországon. Ezzel kapcsolatban indult online konzultáció, amely ma még mindenki számára elérhető és kitölthető.

Baráth Eszter

A kóbor állatok számának csökkenésében is fontos szerepe lehet az állatrendőrségnek

Forrás: stock

Fotó: Shutterstock

A hazai állatvédelemmel kapcsolatban számos kérdés merülhet fel, de az elmúlt időszakban előrelépés volt tapasztalható ezen a területen. Ilyen fejlődést jelenthet az állatrendőrség Magyarországon való elindulása is. A szervezet több európai országban, például Görögországban, Írországban és Bulgáriában, valamint az Egyesült Államok területén is évek óta működik és teljesít szolgálatot az állatok védelmének és a közbiztonság megtartásának érdekében.

Az állatvédelmi tisztségviselők feladata összetett és nagy kihívást jelent, hiszen a külföldi példák szerint a háziállatokon túl a vadon élő állatokat is ismerniük kell. A már működő szervezetek feladatai közé tartozik mások mellett az érvényes állami, megyei és városi állatvédelmi törvények és előírások betartatása, a kóbor állatok befogása vagy a csapdába esett egyedek megmentése.

A kóbor állatok számának csökkenésében is fontos szerepe lehet az állatrendőrségnek
Fotó: stock

A Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Egyesülete 102 állatvédő szervezet részvételével végzett online felmérést az állatrendőrség felállításával kapcsolatban. Ennek eredményéből jól látható, hogy a megkérdezettek körében rendkívül magas a kezdeményezés támogatása. 83 százalékuk aktív szerepet vállalna az állatrend­őrség regionális munkájában, 90 százalékuk pedig szívesen látna el lokális feladatokat. A Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Egyesület szerint viszont a szakmai szervezetek mellett elengedhetetlen a lakosság véleményének megismerése is. Ezért indították el a weboldalukon kitölthető Online Konzultáció az Állatrendőrségről című kérdőívet. A kérdéssor mindenkinek lehetőséget biztosít, hogy megformálja és az egyesület tudtára adja véleményét a szervezet elindításának szükségességéről, a feladatok meghatározásáról, a működési kereteinek kijelöléséről. A témák között többek között felmerül a lakosság edukációja, az adománygyűjtés és az adományok elosztása, állatvédő szervezetek koordinálása vagy azok továbbképzése is.

A haszonállatok védelme is lényeges
Fotó: Löffler Péter

A Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Egyesület olyan szervezetet kíván létrehozni, amely releváns mértékben hozzá tud járulni az állatkínzás visszaszorításához, a szaporítótelepek felszámolásához, az állatvédelmi programok végrehajtásához, emellett pedig közvetítő szerepet tölt be a hatóságok és az állatvédő szervezetek között.

A nemzetközi példák szerint az állatrendőrség fontos szerepet tölt be az állatvédelem területén, így Magyarországon is jelentős segítséget nyújthat majd az állatvédelem hatékonyságának fokozásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!