Főző- és sütőverseny

2 órája

Utolsó pillanat: Még lehet jelentkezni a gasztro versenyekre

Nyolcadik alkalommal rendezik meg Pusztavámon a Kvircedli Fesztivált. Az augusztus utolsó előtti hétvégéjén tartott, immár hagyományos rendezvény többszörös ünnep, ugyanis nem csak a sváb hagyományaikat és a főző-, sütőverseny bajnokait ünneplik, hanem egy 35 éves baráti kapcsolatot is.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Augusztus utolsó előtti hétvégéjén, 24-én, szombaton már reggel hétkor kezdődik a programsorozat a VIII. Kvircedli Fesztiválon. A korai órán a PNN Fúvószenekar tart zenés ébresztőt a lakosságnak. Ezt követően lesz többek között foci, sakk, logikai játék, gyerek ügyességi játék, és csillámtetoválás is. Ezekkel párhuzamosan elindulnak a fesztivál részeként meghirdetett versenyek.

Utolsó pillanat: Még lehet jelentkezni a gasztro versenyekre
Bár a jelentkezési határidő lejárt, itt az utolsó esély! Ha van érdeklődő, akkor azoknak érdemes még a szervezők valamely elérhetőségén regisztrálni
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Az utolsó pillanatok

– A versenyzők bármilyen ételt készíthetnek és az önkormányzat biztosítja a főzéshez szükséges sertéscombot és tűzifát. Fontos tudni, hogy a főzőhelyek elfoglalása érkezési sorrendben történik, és azt is, hogy legalább 25-30 főre kell ételt készíteni. A zsűrizés délben kezdődik, olyan értékelési szempontok szerint, mint például a külső, esztétikai megjelenés, az illat, a szín, az állag, vagy akár az ízek harmóniája és persze az összbenyomás – mondta el Szili Bernadett.
A szervező azt is elárulta, hogy már több csapat is jelezte érkezését, de hozzátette, hogy bár a jelentkezési határidő augusztus 14-én, délben lejárt, de ha még van érdeklődő, akkor azoknak érdemes még a szervezők valamely elérhetőségén regisztrálni.
A főzőversenynél megadott nevezési határidő igaz a sütőversenyre is, ám ott szigorúbbak az elvárások, kezdve azzal, hogy kizárólag gyümölcsös süteménnyel lehet benevezni.

Nagy pillanatok, programokkal fűszerezve

A bitumenes focipályán tartott eseményen dél környékén kezdődik a zsűrizés, de amíg a versenybe nevezett csapatok a nagy pillanatra várnak, ezer dolog történik a többi résztvevővel, hiszen lesz faültetés, faluebéd, és 13:00-kor zenélni kezd a 35 éves jubileumot ünneplő testvérvárosi kapcsolat német tagjának zenekara, a Musikverein Nickelsdorf. A fellépésük adja az alapot a hivatalos ünneprészhez, melynek megnyitóján beszédet mond Csordás Mihály polgármester. Ő adja át a kitüntetéseket, illetve az okleveleket a Legidősebb és a Legifjabb lakó köszöntése során.
Ezt követően magyar és német zenekarok és tánccsoportok váltogatják egymást a színpadon, hogy aztán majd éjfélkor egy hajnalig tartó bál lehessen a SWAB zenekar zenéjével.

De mi is az a kvircedli?

Persze nem létezik Kvircedli Fesztivál kvircedli nélkül, és minek a kvircedli borleves nélkül? Farkas Mihályné Annus néni bemutatja a hagyományos sváb sütemény készítésének minden fázisát és fortélyát, sőt, aki nem csak nézni, hanem tanulni, gyakorolni is akar, az akár ki is próbálhatja magát ebben a művészetben. A szervezők szerint arra is van esély, hogy az érdeklődők megismerjék a kvircedli nyomók faragásának folyamatát is.
A vasárnap kifejezetten a családokról szól kezdetben labirintus játszóház, homokkép készítés, ugrálóvár, de aztán átveszi a zene a bitumenes pályát és annak a környékét és egyik fellépő jön a másik után.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában