Belföld

2009.05.14. 19:20

A kormány visszavonta az Advertumnak adott kezességvállalást

Visszavonta az állam az Advertum Kft.-nek ígért kezességvállalást - ezt Budai Bernadett kormányszóvivő jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján.

feol.hu

A nyíregyházi székhelyű médiacég, amely reklám- és egyéb jogokért cserébe átvállalta a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga (MHLL) százszázalékos tulajdonában lévő Profi Liga Kft. 3,1 milliárd forintos tartozását, jogszabálysértőnek nevezte a határozatot, s "a helyzet előidézőinek felelősségre vonását" kezdeményezi.
Amint Budai elmondta: fontos, hogy a jelenlegi válsághelyzetben költségvetési kockázatot semmi ne jelentsen, azt minimalizálják, s a kezességvállalás visszavonása is egy kockázatot küszöböl ki. Szerinte nem teljesültek maradéktalanul az eredeti ütemben a cég által vállalt feladatok.
"A kormány mai határozata jogszabálysértő, egyben a magyar labdarúgás és a magyar költségvetés számára rendkívül káros. Jelen helyzetben elsődleges feladatunk a Magyar Állam képviselője által jogellenesen okozott kár enyhítése, melyet követően kénytelenek leszünk a fennmaradó, nagyságrendileg több milliárd forintos kárunk megtérítése iránti intézkedéseket megtenni, valamint e jogszerűtlen helyzet előidézőinek felelősségre vonását kezdeményezni" - áll a Klausmann Viktor, az Advertum szóvivője által jegyzett közleményben.
"A magyar futball mindent teljesített a garanciavállaláshoz, továbbá érvényes szerződései vannak az Advertummal és az állammal, melyeknek minden pontban megfelelt, így kijelenthető, hogy nincs tartozásunk" - mondta Sziky Gyula, az MHLL alelnöke, aki korábban résztulajdonosa volt az Advertumnak.
Kifejtette, hogy mind a 16 élvonalbeli klub átengedte a szerződésben vállalt öt reklámtábla felhasználását az Advertumnak, továbbá július elsejétől a kizárólagos rádióközvetítési jogokat, vagyis az MHLL teljesítette a maga feladatait, így a szerződés értelmében az Advertum átvállalta az MHLL 3,1 milliárd forintos tartozását, s ezt nem befolyásolja az állami garanciavállalás visszavonása.
A Magyar Közlönyben tavaly május 23-án jelent meg, hogy a kormány kezességvállalása mellett 5,2 milliárd forint hitelhez juthat az Advertum Kft., amely saját meghatározása szerint Magyarország legnagyobb nem budapesti médiacége. A cég az összegből tervezte törleszti a Profi Liga Kft. 3,1 milliárdos adósságát, 2,1 milliárdot pedig országos médiarendszer kiépítésére kívánt befektetni.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!