Belföld

2009.06.11. 02:29

Matthaus az új edző!

Székesfehérvár - Tegnap felszállt a fehér füst, és eldőlt, hogy világhírű vezetőedzője lesz az FC Fehérvár futballcsapatának a Soproni Ligában: 21 évig a német Lothar Matthus irányítja a piros-kékeket.

Matók János

Lothar Matthaus játékosként 1979-ben mutatkozott be a Borussia Mönchengladbach együttesében, majd 1984-ben a Bayern Münchenbe igazolt. A bajoroknál háromszor lett bajnok, majd 1988-ban az olasz Internazionale szerződtette, ahol megnyerte a scudettót és az UEFA-kupát is. 1992-ben visszatért a Bayernhez, összesen hétszeres bajnokként, majd 2000-ben háromszoros kupagyőztesént ment el levezetni New Yorkba. 150-szer szerepelt a német válogatottban, 1990-ben világbajnok lett, egy évvel később megkapta az Aranylabdát. Edzői pályafutása során a Rapid Wient, a Partizán Belgrádot, az Atletico Paranensét, a Salzburgot, a Maccabi Netanyát irányította. 2003-2005. között a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt. Most az FCF következik.


Lothar Matthaus először vonakodott, ám végül mégis ő lesz az új vezetőedző
Fotó: FMH

Új időszámítás kezdődik az FC Fehérvár életében, hiszen Lothar Matthus elfogadta a klub felkérését, s így a következő szezontól ő lesz a Vidi új vezetőedzője. Közben elkezdődött a csapat játékoskeretének a megerősítése, szinte naponta kötelezi el magát egy-egy utánpótlás válogatott futballista a piros-kékekhez, s amikor a külföldi edző szerződtetésének a tényét is bejelentették, a fehérvári szurkolók egyhangúan Garancsi István többségi tulajdonos mögé álltak. Volt, aki egyenesen azt javasolta: emeljenek neki szobrot a Sóstói Stadionban, vagy a városban. Azért lesznek egyre optimistábbak a szurkolók, mert ők is látják: a klub vezetői nagyon komolyan gondolják, hogy a közeljövőben ismét a fehérvári klubtól legyen hangos a nemzetközi sajtó. Mint a legendás, az 1984-85-ös UEFA Kupa menetelés idején. Persze, a hír, miszerint Lothar Matthus ismét szerepet vállal Magyarországon, az FC Fehérvárnál, ez is a koronázó város hírét növeli. A Vidi új vezetőedzője két és fél évre kötelezi el magát a klubnál, s már a stábja is kialakulóban van: pályaedzőként a Németországban élő egykori válogatott, a Mainzból visszavonuló Bódog Tamás, kapusedzőként Disztl Péter segíti majd a munkáját, amíg a harmadik szakember egy később megnevezendő erőnléti edző lesz.

- Másfél év alatt megtanultam, hogy a foci nagyon nehéz sportág, egyéni és csapatjáték. Nálunk már minden adott arra, hogy Fehérvárról a futball, a klub jusson mindenki eszébe. Azért már bejutottunk abba a körbe, ahol nem csak Matthusról, a csapatról is beszélnek. Ez mindenkinek, így a helyi vállalkozóknak, a szurkolóknak, a gyerekeknek, a testnevelő tanároknak is óriási lehetőséget jelent, használják ki, éljenek is vele. Szeretnénk valamit letenni a magyar sport 2010-es évkönyvébe, amikor a legendás UEFA-kupás csapat menetelésének a 25 éves évfordulója lesz. Azt kíváncsian várom, hogyan tudunk felkészülni egy ilyen világsztár fogadására? Biztos, hogy sok súrlódásunk lesz, ám közép- és hosszú távon ennek meg kell térülnie. Mielőtt megkérdezné Matthus jövedelmét: szerintem biztosan kevesebb, mint a magyar válogatott holland szövetségi kapitányáé. Végezetül: a következő egy évben bőven lesz még futballal kapcsolatos meglepetésünk és szponzorok megjelenése. De továbbra is tartjuk magunkat ahhoz, hogy az FC Fehérvár nem híve a bulvárnak, csak korrekt tényeket hoz nyilvánosságra - mondta Garancsi István többségi tulajdonos.

Lothar Matthausszal az elmúlt időszakban Mezey György sportigazgató és Berzi Sándor ügyvezető volt szinte napi kapcsolatban, így ők oroszlánrészt vállaltak a világsztár szerződtetésében. Mezey György a többi között kijelentette: Végre van egy tulajdonos, aki pénzt áldoz a csapatra, de őt és a klubot is folyamatosan támadták, s ezt vissza kell vernünk, mert mi tudjuk, hogy jó úton járunk. Hogy mit várok Matthaustól, aki először vonakodott, de az itteni háttér ismeretében, a Berzivel való tárgyalások után mégis igent mondott? A szakmai múltját még a válogatottból ismerem, s annak ismeretében a játékosaink mentalitásbeli változását várom, azt, ami Matthausra is jellemző: idegenben és hazai pályán sem hátrál meg. Rendhagyó módon most nem beszélek a célról, csak arról: minden mérkőzésen az a győzni akarás jellemezze a csapatot, ami a szurkolók tetszését is elnyeri. Ez kiemelten fontos lesz.

- Mindhármunknak meg volt a szerepe Matthus szerepvállalásában, ez egy igazi csapatmunka volt. Egy személyes találkozás után telefonon tartottuk a kapcsolatot, 95 százalékban szinte azonos nyelven beszéltünk, s a maradék öt százalék most érett be. Úgy gondolom, hogy Lothar miatt emelkedik a nézőszámunk, de remélem, hogy erre a csapat játéka is kellő okot ad majd. Nagyon jó, egészséges támadó foci a célunk - mondta Berzi Sándor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!