Belföld

2010.02.22. 18:05

Ombudsmani vétó a pátyi golffalura

FMH - Az emberek egészséges környezethez való jogát is sértené az a projekt, amelyet Pátyon akarna megvalósítani egy beruházó - véli a jövő nemzedékek ombudsmanja.

MTI

Fülöp Sándor a hétfőn elfogadott rendelet felülvizsgálatára, visszavonására kéri az önkormányzatot, mert a helyi szabályozási terv módosítása többszörösen jogsértőnek tűnik számára. A "zöld" ombudsman a golffaluval kapcsolatos, hamarosan lezáruló vizsgálata első megállapításairól azt mondta, hogy a projekt szemben áll a budapesti agglomerációról szóló törvénnyel, és sérti az emberek egészséges környezethez való jogát is. 
A vonatkozó törvény egyebek mellett tiltja a településhatártól 200 méteren belül történő építkezést (a golffalu közvetlenül Telkihez "tapadna"), és előírja azt is, hogy a kijelölt terület hány százalékát lehet beépíteni (lényegesen kevesebbet, mint azt a pátyi projekt beruházója tervezi) - sorolta kifogásait.
Az ombudsman szerint a hétfői testületi döntés szabad utat engedne a zöld területeket jelentősen megcsonkító, a térséget egybefüggő betondzsungellé változtató beruházásnak, ami nagyon sok ember életminőségét rontaná. 
Fülöp Sándor hozzátette: vizsgálatának befejezését követően, várhatóan egy-két héten belül, valószínűleg kérni fogja a pátyi képviselő-testületet a döntés felülvizsgálatára, illetve visszavonására.
"Ha a jogi érvekkel is alátámasztott kérésnek a következő ülésen nem tennének eleget, minden bizonnyal az Alkotmánybírósághoz fordulok" - mondta az országgyűlési biztos.
 Bognár András, Páty független polgármesterének közlése szerint a rendelet a projekt beruházójával, a Grupo Miltonnal kötendő szerződés aláírása után, március 31-én léphet hatályba.  
A polgármester az MTI-nek hétfőn azt mondta, hogy a golf-projekt körül minden szabályos és törvényes. A benyújtott dokumentumokra huszonkilenc szakhatóság "bólintott rá". Véleménye szerint a golffalu merészebb változatának megvalósítása mindenképp jó Pátynak. Az elkerülő út megépítésével megszűnnek a település főútján rendszeressé vált közlekedési dugók, új oktatási, egészségügyi és kulturális intézményekkel is gazdagodhat a település.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!