Belföld

2010.03.19. 13:40

Tagadott az ittas vezetéssel vádolt rendőrtábornok

Tagadta bűnösségét az ittas vezetéssel és a hatóság félrevezetésével megvádolt Kiss Ernő nyugalmazott rendőrtábornok a Fővárosi Bíróságon pénteken megkezdődött büntetőperben.

MTI

A nyomozó ügyészek szerint 2007. november 23-án hajnalban, az akkor még a XIII. kerületi rendőrkapitányság élén álló dandártábornok, aki korábban a Központi Bűnüldözési Igazgatóságot is vezette, részegen nekihajtott több parkoló autónak, majd azt próbálta elhitetni a hatóságokkal, hogy ellopták az általa használt autót, és egy "alteregója" követte el a cselekményeket.
A tábornok a bíróságon nem tett vallomást, de tagadta bűnösségét, és arra utalt, hogy haragosai, a rendőrség, illetve a szervezett alvilág köreiből állhatnak valakik a történtek mögött.
Az ügyben további három rendőr vádlott van. Hivatali visszaélés miatt áll bíróság előtt a másodrendű vádlott, aki a cselekmények idején a XIII. kerületi rendőrkapitányság gazdaságvédelmi alosztályát vezette. A jelenleg nyugállományú rendőr alezredes abban kívánta segíteni a dandártábornokot, hogy a baleset miatti felelősségre vonás alól kibújjon.
Mikor a bíróság személyi körülményeiről kérdezte a 60, illetve az 57 éves nyugalmazott rendőrtisztet, elmondták, hogy több mint 300 ezer forintos nyugdíjban részesülnek. A volt gazdaságvédelmi alosztályvezető a bíróság kérdésére sem kívánt számot adni jelenlegi vagyoni helyzetéről.
A két további vádlott a XIII. kerületi rendőrkapitányság járőreként elsőnek érkezett az eset helyszínére. Őket kötelességszegéssel vádolja az ügyészség. Egyikük, jelenleg is főtörzsőrmesterként, 110 ezer forintos havi fizetésért szolgál a XIII. kerületben, társa már kilépett a testülettől, egy másik elsőfokú büntetőperben csalással vádolják - hangzott el a tárgyaláson.
Egyik vádlott sem tett érdemi vallomást a bíróság előtt, de mind a négyen egybehangzóan tagadták bűnösségüket.
A tárgyaláson meghallgatott egyik szemtanú arról számolt be, hogy kutyasétáltatás közben látta a XIII. kerületi Petneházy utcában történt balesetet, amely után a járművezető "kábán ült az autóban", majd amikor kiszállt, "bizonytalanul mozgott", szemmel láthatóan ittas volt.
 A szemtanú elmondta azt is, hogy a kiérkezett járőrök egyike - a harmadrendű vádlott - elsápadt, és kis híján rosszul lett, mikor meglátta a helyszínt. A tanú kérdésére akkor azt mondta, hogy "a nagyfőnök", egy tábornok az autó vezetője, majd a tanú füle hallatára telefonált elöljáróinak, hogy "Kiss-nagy baj van".
A szemtanú a tárgyaláson is felismerte és azonosította Kiss Ernő személyében a balesetet okozó autó vezetőjét.
A tárgyaláson ismertettek több, a másodrendű vádlott által a baleset utáni órákban folytatott, és titkos szolgálati eszközökkel rögzített telefonbeszélgetést, amelyek tanúsága szerint Kiss Ernő "akadozva", trágár stílusban arról beszélt a másodrendűvel, hogy balesetet szenvedett a Petneházy utcában, és nem tudja, mit csináljon. Aztán a másodrendű vádlott beszélt a kapitányság más tisztjeivel arról, hogy "valamit ki kéne találni",  "kérdés, hogy ki látta", illetve Kiss Ernőről szólva, hogy "Holt izé! Tudod?"
A tárgyaláson nem derült ki, és az eljárás szereplői sem kívántak arról beszélni, hogy a másodrendű vádlott telefonját miért, milyen ügyben hallgatták le az illetékes hatóságok 2007. november elejétől.
A bíró a tárgyaláson megjegyezte, hogy amikor az ügy irataival foglalkozott "nem tudta nem észrevenni", hogy az eset után nem sokkal a XIII    . kerületi rendőrkapitányság szinte teljes vezetői állománya kicserélődött. Nemcsak Kiss Ernő távozott, de a kapitányságvezető-helyettes is, akit tanúként hallgattak meg pénteken, továbbá a másodrendű vádlott.
A Kiss Ernő és társai elleni büntetőper következő tárgyalásán, júniusban folytatódik a bizonyítás, majd sor kerülhet a perbeszédekre és az elsőfokú ítélet kihirdetésére is a Fővárosi Bíróságon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!