Belföld

2011.01.07. 06:08

Közös uniós romapolitika

Magyarország a romák felzárkóztatását célzó programok eddigitől eltérő megvalósításával, a pénzek felhasználásának szigorúbb ellenőrzésével, valamint a cigányság munkához juttatását célzó nagyobb erőfeszítésekkel igyekszik csökkenteni a társadalmi és szociális feszültséget.

A magyar elnökség célja, hogy az Európai Tanács 2011. júniusi ülésén elfogadják a romaintegrációról szóló keretstratégiát. Európában a legnagyobb etnikai kisebbség a 10-12 milliósra becsülhető roma népesség. Többségük európai uniós polgár. A romák helyzetét diszkrimináció, társadalmi és gyakran gazdasági kirekesztés jellemzi, a roma lakosság körében magas a szegénység, a munkanélküliség, sztereotípiák és előítéletek élnek velük szemben. Európában a lakosság 16 százaléka szegénységben, minden ötödik gyermek pedig a szegénységi küszöb alatt él.

A romák és a szegények helyzetével számos európai dokumentum és intézmény foglalkozik. Ma már világos, hogy a problémát az eddigieknél erősebb és egységesebb eszközökkel kell kezelni, nem véletlen, hogy a spanyol-belga-magyar trió elnökségi programjában is kiemelt fontosságot kapott. Az Európa 2020 stratégia egyik kiemelt kezdeményezése a Szegénység elleni európai platform létrehozása.

Az Európai Bizottság 2010. szeptember 7-én bizottsági munkacsoportot (Task Force) állított fel a romák társadalmi integrációjára fordítható tagállami és uniós alapok hatékony felhasználásának ellenőrzésére. A munkacsoport 2010 decemberére készítette el első jelentését, amelynek alapján április elejére elkészül a tagállami roma befogadási stratégiák európai kerete. Ez iránymutatásul szolgál majd a tagállamoknak saját romaintegrációs stratégiájuk elkészítéséhez, és így a meglévő uniós alapok hatékonyabb felhasználásához.

A magyar álláspont szerint az uniós politikának nem kizárólag a roma etnikumú lakosságot, hanem mindazon társadalmi rétegeket kell segítenie, amelyek hasonló helyzetbe kényszerültek. Ugyanakkor fontos a horizontális megközelítés, vagyis hogy a romák többségi társadalomba történő integrációja az összes érintett szakpolitika célja legyen. 

Cikkek az EU-elnökségről itt!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!