Belföld

2011.02.15. 10:06

Napirend előtt: külpolitika, adó, élelmiszerárak, húsipar

A magyar külpolitikáról, az adórendszerről, az élelmiszerárakról és a magyar termelők védelméről beszéltek a kedden napirend előtt felszólaló képviselők a parlamentben.

MTI

Jobbik: dilettáns a magyar külpolitika

 "Az utolsó csatlós szerepében a dilettáns magyar külpolitika" címmel elmondott felszólalásában a jobbikos Gyöngyösi Márton bírálta a magyar kormányfő közelmúltbeli egyiptomi látogatását, szerinte Orbán Viktor azzal Mubarak három évtizedes diktatúráját legitimálta. Úgy értékelte, ez az eset is rávilágít a magyar külpolitika "végzetes rövidlátására". Önök vagy szervilisek és vállveregetést remélnek atlantista barátaiktól Washingtonban, Brüsszelben vagy Tel-Avivban, vagy dilettáns külügyi apparátust tartanak fenn - mondta, felvetve a felelősök számonkérését. Szerinte Magyarországnak kelet felé kellene nyitnia. Kína, Törökország, Oroszország, Azerbajdzsán, Brazília, Venezuela, Irán és a szuverén arab világ Magyarország természetes szövetségese - tette hozzá.
Németh Zsolt külügyi államtitkár "diszkrét bájt" tulajdonított annak, hogy a Jobbik szerint Magyarország egyszer utolsó csatlós, egyszer pedig Izrael kiszolgálója. Felelevenítette: az elmúlt időszakban Egyiptomban járt a francia miniszterelnök és külügyminiszter, a szerb és az ukrán miniszterelnök, az ausztrál és a ciprusi külügyminiszter, a horvát miniszterelnök, az orosz gazdasági miniszter és az amerikai vezérkari főnök, illetve az amerikai elnök közel-keleti megbízottja is. Rögzítette: Magyarország nem ezen a külpolitikai úton halad, amit a képviselő javasolt.

MSZP: igazságosabb adókat!

 A szocialista Szekeres Imre igazságosabb adórendszer bevezetését szorgalmazva arról beszélt, hogy az alacsony jövedelemmel rendelkezők kevesebb pénzt visznek haza az egykulcsos, 16 százalékos adózással. Az ellenzéki képviselő saját, ezzel kapcsolatos javaslataikat ismertetve a tb-járulékok 3 százalékos csökkentését is indítványozta a munkahelyteremtés érdekében. Úgy összegezte: az Orbán-kormány a gazdagoknak adott kedvezményt és ennek az árát megszorításokkal biztosítja, ami a kiskeresetűeket sújtja.
  Czomba Sándor államtitkár elutasította az adórendszer megváltoztatására benyújtott MSZP-s javaslatban foglaltakat és kiállt a kormány által kialakított szabályok mellett, amelyeknek arányosságát és családbarát aspektusait hangsúlyozta a többi között. Cáfolta, hogy a jelenlegi adózási rendszerrel a munkavállalók 40 százaléka rosszabbul járt volna, mint ahogy azt Szekeres Imre állította.

LMP: drágák az élelmiszerek

Vágó Gábor LMP-s képviselő arról beszélt, hogy az élelmiszerárak drasztikusan nőttek az elmúlt időszakban. Megoldási javaslatai között említette az "élelmiszer-önrendelkezést", a globális trendek hatásainak kiszűrését, a helyi mezőgazdasági termelés és kiskereskedelem támogatását, illetve különadó kivetését a 300 kilométernél távolabb, külföldön termelt import gyümölcsökre és zöldségekre.
Ángyán József államtitkár egyetértett az élelmiszerlánc lerövidítésének szándékával. Mint mondta, meg kell fordítani az élelmiszerellátás irányát, belülről kifelé, azaz először helyi fogyasztásra, aztán az ország számára, s csak ez után kell exportra termelni. Megjegyezte, készül a magyartermék-rendelet. Kifejezte a kormány elkötelezettségét a helyi gazdaság és és társadalom fejlesztése iránt.

Fidesz: mi a magyar termék?

 Font Sándor (Fidesz) elmondta: a dioxinnal szennyezett németországi disznóhús esete kapcsán meglepte, hogy  magyar húsipari cégek is tiltakoztak a védelmi intézkedések miatt, mert kiderült, nagy arányban használnak fel import alapanyagot termékeikhez. Magyarnak lehet-e nevezni azokat a szakmai szervezeteket, érdekképviseleteket, amelyek termékeik előállításához 60-70 százalékban külföldi importhúst használnak fel? Mi a magyar élelmiszer definíciója? - kérdezte.
 Ángyán József államtitkár az elhangzottakra reagálva kijelentette: nemzeti érdekeket védő, patrióta gazdaság- és társadalompolitikára, ökoszociális piacgazdaságra van szükség. Megerősítette, hogy a húsipari cégek több mint fele zömében import alapanyagokból állítja elő termékeit, ami a helyi termelőket, gazdaságokat károsan érinti. Gyarmati állam képét mutatja most az ország - fogalmazott, hozzátéve: a kormánynak szándékában áll asztalhoz ülni az érintett cégekkel, újratárgyalni a feltételeket és a jövedelemelosztási viszonyokat. Megjegyezte, hogy szabályozni fogják, mi a magyar termék. Létrehozzuk a saját élelmiszerfeldolgozó és -terítő hálózatunkat - fűzte hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!