Bodajk

2014.05.02. 13:00

Valamit tenni kell a tóval

Bodajk - Nem olyan régen a település egyik éke volt a tófürdő. Azáltal azonban, hogy ismét feltörtek a források, alapvetően más helyzet állt elő.

B. Kiss László

Meglehetősen kevesen vettek részt azon a bodajki városházán rendezett beszélgetésen, amelyre Almádi István polgármester invitálta a városka lakosait. A találkozón – az egykor szebb napokat látott – tófürdő sorsával kapcsolatban kérte ki a helyiek véleményét a település első embere. Almádi István elöljáróban elmondta: 2010 végén tapasztalták először, hogy a bányászat felhagyását követően ismét előtűntek a település területén a korábban elapadt karsztforrások. Az önkormányzat két szakvéleményt is készíttetett a teendőkről. Az egyiket egy céggel, a másikat a vízügyi igazgatósággal – tűnt ki a polgármester szavaiból. A két szakvélemény összecsengett: ha a források lefojtva maradnak, akkor a település legmélyebben fekvő részein törnek elő, akár lakóingatlanokat is veszélyeztetve. Ha viszont a városka szívében fekvő tófürdő medencéjének alját szigetelő agyagpaplant felszedik, a források ott fognak, szabályozható módon felfakadni – állt a szakvéleményekben.

A városházi fórum után a résztvevők egy csoportja a tó partján folytatta az élénk eszmecserét. A képen balról jobbra Krár János, Márk László, Almádi István, a beszélgetést kezdeményező elöljáró, Kovácsné Réz Éva, Horváth István és Jung Zoltán látható. Fotó: B. Kiss László

Az anyagpaplan felszedésére olyan jelentkezett, aki díjtalanul végezte el a munkát, ami azonban – miként Almádi István fogalmazott – túl nagy falatnak bizonyult a számára. A tófürdő méretes medencéjében most kicsivel több mint félig van az oda természetesen módon bejutott víz, ez a szint várhatóan még emelkedik – mondta el a polgármester. Fejtörésre az az okot, hogy a mederben, amely korábban alkalmas volt fürdésre, megjelentek a vízinövények és az algák. Az elhangzottakból kitűnt: a medret kerítő, függőleges medencefalnak nincs alapja. A polgármester szerint 40-50 millió forint kellene a meder rendbehozásához, Bodajk azonban az ehhez szükséges forrásokkal nem rendelkezik.

A másfél órás beszélgetés során a tóval kapcsolatban több ötletet, javaslatot, illetve elképzelést is megfogalmaztak a résztvevők. Ezeket a polgármester három pontban foglalta össze. Eszerint valamit kezdeni kell az egykori tófürdő zsilipjével, hogy tisztulni tudjon a víztükör. A medence egy részét. melyet a gyerekeknek alakítottak ki, célszerű lenne fölszedni. További, sürgős teendő, olyan halakat kellene telepíteni a tóba, amelyek megtisztítanák azt a növényzettől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!