Bulvár

2016.01.25. 13:27

Ifjúság - vallomás öregségről, érzelmekről

– Az ifjúság elszáll, ami marad: némi apátia és múltelemzés, de még mindig vágy a szépre, az alkotásra - legalábbis Paolo Sorrentino filmjében.

Bokros Judit

Adott két, egy svájci luxushotelben regenerálódó idős férfi, akik napi szinten beszélik meg vizelési sikertelenségüket, közbeiktatva életük egy-egy fontos emlékének felidézését, és érdeklődve figyelik meg a többi vendéget, a szállodai alkalmazottakat.

Egyiküket, az apátiában szenvedő, nagyhírű karmestert (Michael Caine) itt keresi föl az angol királynő követe, hogy fölkérje még egy utolsó koncertre. A másik férfi pedig híres rendező, aki a nyugodt körülmények között próbálja meg összehozni új filmjének forgatókönyvét.

Elsőre talán nem tűnnek túl izgalmasnak az olasz Paolo Sorrentino filmjének legfontosabb szereplői és a hozzájuk kapcsolódó történetek sem, ám a filmet megnézve (a Barátság Mozi a hétvégén vetítette, s talán még műsorra tűzik) nem kétséges, miért kapott az alkotás hármat is (legjobb film, legjobb rendezés, legjobb férfi főszerep) az Európai Filmdíjak közül.

Fred Ballinger (Michael Caine) és Mick Boyle (Harvey Keitel) Fotó: Uránia filmszínház

A filmben talán nem is annyira a történet a lényeges, hanem az: mit hoz ki az öregség és az ifjú évek, az emlékek felidézése az emberből. Milyen felismerésre, beismerése készteti, és mi az, ami még erőt adhat, ösztönözhet az élet, a karrier vége felé.

Paolo Sorrentino egyedi, sokszor már-már abszurd humorral ábrázolja ezeket az idős embereket és környezetüket, miközben nagyon is lírai vallomást tesz az elmúlásról, az embereket összekötő érzelmekről. A filmben az öregség mellett végig ott van az ifjúság, például egy, a szerepére készülő, érzékeny színész, a formás idomú szépségkirálynő vagy a bájos, furcsa masszőrlány képében. Ők még a jövő ígéretei, s olyan impulzusokat adnak az apatikus karmesternek, amelyektől - lánya őszinte és maró vallomása, illetve a baráti beszélgetések mellett - a férfi szinte új erőre kap, s még a koncertfelkérés kapcsán hozott döntését is megváltoztatja.

Az Ifjúság finom melankóliája, lassúsága, meghökkentő humora kiváló képi megoldásokon keresztül érvényesül a gyönyörű alpesi környezetben vagy a luxushotel helyszínein. A film „fogyasztása” nem csak időseknek ajánlott...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!