Bomlik a fércmunka? Vahl Tamás visszalépett a miniszteri jelöléstől

Budapest - Visszalépett Vahl Tamás a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszteri jelöltségtől - jelentette be Podolák György, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke csütörtökön, a bizottság ülésén.

feol.hu

Podolák György elmondta: az ülés előtt Vahl Tamás (képünkön) arról tájékoztatta, hogy a személyét ért erőteljes médiatámadások miatt visszalép a jelöltségtől, mert nem akarja akadályozni az új kormányt hatékony működésében.
A bizottság elnöke azt is elmondta: Vahl Tamás a döntését a Bajnai Gordon miniszterelnökkel történt személyes beszélgetés alapján hozta meg.
Podolák György hozzátette: a miniszterelnök arra kérte, hogy az ülésen jelentse be, a miniszteri pozícióba rendkívül rövid idő alatt új személyt fog jelölni.
A Transparency International Magyarország levélben hívta fel Bajnai Gordon figyelmét arra, hogy a gazdasági tárca várományosa által korábban vezetett cég kartellezési ügyben volt érintett; a szervezet a miniszterelnöknek írt levelet szerdán juttatta el az MTI-hez.

Vahl Tamás elmondta, Bajnai Gordon kérésére azért mondott igent, mert személyes meggyőződése volt, hogy a magyar gazdaság egyik sokat tapasztalt vezetőjeként hozzá tudott volna járulni a válságkezelő program hatékony működéséhez. "Vannak tapasztalataim és voltak terveim, sajnálom, hogy nem tehettem többet a magyar gazdaságért"- fogalmazott.     Hangsúlyozta, hogy egy politikai ambíciók nélküli, csupán egyéves feladatra jelentkező válságkezelő kormány esetében túl nagy terhet jelent még a legkisebb gazdasági ügy is, "amelyből nagy politikai ügy kavarható".     "Ezt a terhet csak a visszalépésemmel tudtam levenni a formálódó szakértői kormányról. Mindez persze inkább minősíti hidegháborús viszonyainkat, mint a konkrét ügyet - jelentette ki Vahl Tamás."    

Bajnai Gordon kormányfő alkalmatlanságát jelzi, hogy immár második miniszterjelöltje vált alkalmatlanná a pozíció betöltésére - így reagált Bencsik János, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtökön az MTI-nek azután, hogy Vahl Tamás visszalépett a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszteri jelöltségtől.

Várhatóan egy héten belül nevezi meg új jelöltjét a gazdasági tárca élére Bajnai Gordon miniszterelnök - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtöki online sajtótájékoztatóján.


MTI

Budai Bernadett elmondta: Bajnai Gordon csütörtök reggel elfogadta Vahl Tamás gazdaságiminiszter-jelölt visszalépését, valamint az erre vonatkozó érveit.
Hangsúlyozta, amint Bajnai Gordon értesült arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábban három esetben is elmarasztalta kartellvétség miatt az akkor még Vahl Tamás által vezetett SAP Hungary Kft.-t, azonnal szóbeli tájékoztatást kért a GVH vezetőjétől, és jelentést kért Vahl Tamástól is.
A végső döntés meghozatalában szerepet játszott a Transparency International kormányfőnek címzett nyílt levele is - tette hozzá a kormányszóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!