Kevesebbszer vihetünk szemetet Csalára

Székesfehérvár - E-mailek és sms-ek is érkeztek a csalai hulladéklerakóról szerkesztőségünkhöz. Az illegális hulladék elleni akciónk részeként foglalkozunk a témával: mik a legális lehetőségek és mibe kerülnek?

Kocsis Noémi

Negyedik hónapja érvényben van egy tavaly év végén született önkormányzati rendelet, amely változásokat tartalmaz a csalai lakossági lerakóra vonatkozóan. Erről írt Kalmár Zoltán:

- Meglepődve tapasztaltam, hogy az önkormányzat a lakossági ingyenes szemétlerakást (havi egy alkalommal 1 köbméter) a csalai szemétlerakónál megszüntette és helyette az éves (!) 2 alkalom, vagyis összesen 4 köbméter szemétlerakás lett ingyenes. Véleményem szerint ez a rendelet nem támogatja a környezet megóvását, a környékbeli erdők tisztán tartását - hiszen azok az emberek is, akik eddig havonta kis mennyiségben elszállították a szemetet a kijelölt helyre, arra kényszerülnek (1 köbméter vegyes hulladék lerakása 4600 forint, ez a jelenlegi anyagi viszonyok közt jelentősnek mondható), hogy kiskapukat keresve a környező erdőkbe, árkokba tegyék le a hulladékot.

Egyeztetés és az átlagpolgár szokásainak figyelembevétele előzte meg a rendelet megalkotását - mondja Damist László, az önkormányzat környezetvédelmi és kommunális irodájának munkatársa.

- Azért történt változás, mert több év tapasztalata azt mutatta, a Csalán éves szinten ingyenesen lerakott hulladék 70 százaléka kis- és középvállalkozásoktól kerül ki, holott ez egy lakossági lerakó. Vállalkozások 2500-4600 forint/köbméter díjért helyezhetnek el itt hulladékot, de ezt sokan kijátszották. A tapasztalatok szerint egy átlag fehérvári háztartás számára az éves 4 köbméteres ingyenes lerakás elég kell legyen, ennél több hulladék nem is termelődik a háztartásokban. De szélesebb körben kell használni a lehetőségeket, hiszen ingyenesen lerakható a hulladék (zöldhulladék és építési törmelék kivételével) a Palotai úti udvarban, használhatók a szelektív szigetek, az év során 3-4 alkalommal most is lesz elektronikaihulladék-begyűjtő akció. Az emberek egy részének rá kell ébrednie, hogy a hulladéklerakás és -kezelés költséges dolog.

Ha a vállalkozók éltek vissza a helyzettel, miért a lakosságnál történik a szűkítés, kérdeztük. Ez nem büntetés, az önkormányzat a jelenlegi helyzetben takarékoskodni szeretne, s nem csak így: kevesebb hulladékkal lassabban telik fel a csalai lerakó, amit a szabályok szerint folyamatosan fejleszteni is kell. A jelenlegi csalai lerakási lehetőség tehát a lakossági szokások figyelembevételével, de a költségcsökkentés jegyében is született, foglalta össze Damsits László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!