A Fejér Megyei Szent György Kórház jelenleg nem jogosult a pályázati forrásra

Fejér Megyei Szent György Kórház uniós pályázata alapján jelenleg nem jogosult forrásra, de az újabb pályázaton sikerrel szerepelhet - közölte Oravecz Péter, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szóvivője hétfőn az MTI érdeklődésére.

feol.hu

A fenntartó megyei önkormányzat elnöke nyílt levélben fordult - immár második alkalommal - a miniszterelnökhöz a kórház európai uniós pályázatával kapcsolatban.
A több napilapban hétfőn fizetett hirdetésként közzétett nyílt levél megírását Balogh Ibolya (Fidesz) azzal indokolta: megfelelő hivatalos tájékoztatás hiányában sem ő, sem a dolgozók nem tudják, nyert-e a kórház az Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban című pályázaton.
Mint írta, az első, hónapokkal ezelőtt nyilvánossá vált "rangsor" szerint a kórház "szakmailag kifogásolhatatlan pályázata - s ezzel 1,1 millió ember - tartaléklistára került, teljesen jogtalanul", de később a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján a befutók közé sorolták az intézményt.  
 "Ám hivatalosan még mindig nem tudjuk, kinek higgyünk! A pályázat fejlesztési, második fordulós szakasza és a végleges pályázat benyújtásának határideje mindeközben vészesen közeleg"- olvasható a nyílt levélben. 
 Balogh Ibolya ebben azt is jelzi, hogy a megyei önkormányzat az Európai Bizottság Csalás Elleni Hivatalánál (OLAF) már panasszal is élt "e több szempontból jogsértő magatartás miatt".
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül 2007-ben kiírt, tavaly decemberben elbírált pályázat célja az volt, hogy minden régióban legyen egy olyan csúcsintézmény, amely technikai, infrastrukturális felszereltsége révén alkalmas az ott élők magas színvonalú egészségügyi ellátására.
A Fejér Megyei Szent György Kórház ennek a kiírásnak a keretében 11,3 milliárd forintos projekt megvalósítására pályázott. A bírálóbizottság a kórház pályázatát az elért pontszámai és a rendelkezésre álló forrás alapján forráshiányra való hivatkozással, a 9. - tartalék - helyre sorolta.
 Az NFÜ szóvivője az MTI megkeresésére elmondta: a kórház ebből a pályázati pénzből csak akkor részesülhetne, ha a "főlistára" kerülne, azaz a sorban előtte levő nyolc kórház valamelyike visszalépne, amire nincs esély. Tehát az intézménynek nem kell a határidőket figyelnie, mert jelenleg nem jogosult a forrásokra. Ugyanakkor mindvégig, minden információhoz hozzájutott, minden kérdésére választ kapott - tette hozzá Oravecz Péter.
Tájékoztatása szerint a közeljövőben kiírnak egy újabb, az előzőhöz hasonlóan az infrastrukturális fejlesztéseket támogató pályázatot. Abban elkülönítenek egy csomagot, amelyre csak azok pályázhatnak, akik az előző pályázat során nem kaphattak támogatást.
A Fejér Megyei Szent György Kórháznak nem kell tehát "elfelejtenie" a terveit, azokat - megfelelő minőségű pályázat esetén - a következő kiírás alapján rendelkezésre álló forrásokból megvalósíthatja - mondta a szóvivő.
Arról, hogy pontosan mikor írják ki a pályázatot, s mekkora forrás áll majd a pályázók rendelkezésére, Oravecz Péter egyelőre nem tudott információt adni.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!