A krízisalapból Fejérben több, mint kétszázan igényeltek pénzt

Székesfehérvár - E hónap első napja óta igényelhetnek egyszeri, vissza nem térítendő támogatást mindazok, akik krízishelyzetbe kerültek.

Móré Erzsébet

A lakóhely szerint illetékes jegyzőhöz kell benyújtania a támogatási kérelmet, a jegyző elbírálja, jogos-e az igény, ha igen, azt a regionális nyugdíjbiztosító igazgatósághoz továbbítja. A támogatás összegének megítélése a nyugdíjbiztosító hatásköre.
Hol tart az első huszonöt nas után a kérelmek elbírálása, kifizetése? Bartucz Sándor, a Közép-dunántúli Régió Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának igazgatója a legfrissebb adatokkal szolgál:
- Fejér megyéből keddig 243 kérelem érkezett a jegyzőkhöz, ebből 189-et bíráltak el, 183 esetben már megtörtént a kifizetés, folyamatban ötvenhárom ügyünk van - mondta az igazgató.
- Mekkor összeget kap egy-egy jogosult?
- A rendelet szerint az egyszeri támogatás legkisebb összege húszezer forint, a felső határ pedig ötvenezer. Különös méltánylásra okot adó körülmény esetén legfeljebb százezer forintig mehet fel a kifizetendő összeg.
A lapunk rendelkezésére bocsátott adatok szerint az eddig kifizetett támogatások jelentős része  százkét eset  az ötvenezer forintos kategóriába esett. Harmincan kaptak negyven-és negyvenötezer forint közötti összeget, harminchárman 30-40 ezer forintot, tizenöten ennél kisebb, de húszezer forintot elérő segítséget. Három esetet  sorsot  téltek meg úgy, hogy különös méltánylásra okot adó körülmények állnak fel: az illető családok ötvenezer forint feletti összeget kaptak kézhez. Összesen 8 millió 380 ezer forintot fizetett ki eddig a nyugdíjbiztosító Fejér megyében - mondta ez Bartucz Sándor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!