Remény hitelfelvételhez, törlesztéshez! Enyhül a banki szigor

FMH - Bár a válságnak még nincsen vége, a lakáshitelezésben lazítás várható a bankok részéről. Az elmúlt egy év szigorú hitelezési politikája és a válság megfékezésére tett lépések ugyanakkor hosszabb távon éreztetik hatásukat - derül ki az Otthon Centrum Hitel Center elemzéséből.

Klecska Ernő

 Az MNB egyik friss elemzése szerint a bankok előrejelzései alapján a lakossági hitelezésben a szigorítások megállása várható, sőt, a jelenlegi gyakorlathoz képest némi enyhítés várható az év végéig.
 - Bár a válság előtti időszakra jellemzőnél visszafogottabban, de különféle akciók indítása várható az év utolsó negyedében. Ezek elsősorban különböző egyszeri díjak elengedését, mérséklését, illetve a válság első hónapjaiban szigorúbb hitelbesorolást kapott települések kevésbé kockázatos kategóriába sorolását jelentik  - mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Centerét működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója.
A hitelfelvevők számára bizakodásra adhat okot emellett a forintárfolyam utóbbi hónapokban mutatott stabilitása is. A legalább egy éve rendben, késedelem nélkül fizető adósokat mindemellett hitelkiváltásra ösztönzik a bankok, nekik mindenképpen érdemes érdeklődniük, hogy kaphatnak-e kedvezőbb feltételeket a meglévő szerződésük helyett - tette hozzá Bánfalvi László.
Az Otthon Centrum Hitel Centere szerint azonban nem várható enyhülés a konzervatív hitelezési arányokban. Ezek az arányok azt jelzik, hogy a fedezetként szolgáló ingatlan értékéhez mérten mennyi hitel adható; ezeket jelentősen csökkentették a bankok tavaly ősszel. Az ügyfeleknek jó hír, hogy ennek megfelelően, a bankok májusban elkezdték leszorítani az euró alapú hitelek kamatait. Az átlagos ráta így júliusban 7,43

Nem elég a publikus kondíciólistákat végigböngészni, és az alapján bankot választani. Előfordulhat, hogy egy bank - bár hitelkondíciói nem a legvonzóbbak - a többieknél magasabb hitelfedezeti értéket állapít meg az ingatlanra, amire így, a kondíciók kis eltérése esetén, akár a legmagasabb hitelösszeget kaphatjuk az összes bank közül.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!