Kastély-vizit Nádasdladányon

Nádasdladány - Jövő héten már állványzat veszi körül a kastélyt, júniusra kívül megújul a Nádasdyak egykori lakhelye. A felújításhoz szükséges 250 millió forint uniós pénzből való.

J. Mező Éva

Séta a kastély körül. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkárának, Schneider Mártának és újságíróknak mutatta be péntek délelőtt Hajdú Sándor, a kivitelező építőipari cég vezetője a munkaterületet. Október 26-án kezdték a munkát, és a megállapodás szerint június 19-ig  kell átadniuk a megújult homlokzatú kastélyt. (Meg is kérte a kivitelező a szakállamtitkárt, hogy közvetítse az illetékeseknek: gyakoriak az ilyen határidők, pedig a  téli hónapok nem kedveznek az építkezésnek).

A munkások most  a szétporladt téglákat verték ki a falból, ha ezeket pótolták, épülhet az állványzat,  kezdődhet a vakolás. A szellőző csatornarendszert már kitisztították. A nyílászárók gyártása megkezdődött Karcagon, az eredetivel azonos  homlokzati díszeket Fehérváron és Szegeden gyártják. A szín az eredeti marad, némi tanácskozás után úgy neveztük el, mivel számokat nem akarok ide írni: a kastély kőszínű lesz.
A felújításra a pályázatot a Nádasdy Alapítvány és a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága közösen adta be 2006 szeptemberében. Az önrész nagyrészét - 20 millió forintot - az Oktatási és Kulturális minisztérium javaslatára a Nemzeti Kulturális Alap adta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!