Problémák a világ legjobb öttusa-szakosztályánál

Székesfehérvár - Áll a bál a - nem túlzás! - világ egyik legeredményesebb öttusa-szakosztályában, az Alba Volán SC-ben. Péntek délelőtt rendkivüli elnökségi ülésen fegyelmi ügyet tárgyaltak...

Silye Sándor

Kezdődött azzal, hogy a múlt héten Komlódy Zsolt edzőt felfüggesztették állásából és elköszöntek Mészöly Gábor mesteredzőtől, az öttusázók lövész mesterétől. Utóbbi a következőket mondta:
- Csáder Dezső elnök utasítására fegyverellenőrzést tartott  Erős István szakosztályelnök,  Demeter József technikai vezető, és egy általam ismeretlen ember közreműködésével. Aki - úgy értettem  - a rendőrség részéről jött, de   a rendőrségen kiderült, nem tudnak semmiről. Múlt pénteken 13 órára behívtak, átadták a felmondólevelem, átszervezésre hivatkozva. Nem értem miért, mert az egyetlen lövőedző vagyok, és költségcsökkentés címén sok minden mást lehetett volna lépni. Nem értem, mit tettek miért, legfeljebb sejtem... Egyike voltam azoknak, aki szakmai okok miatt nem fogadtak el mindent, mert az új öttusa szabály figyelembe vételével - a kombinált számról van szó - a nevelési értékek, az eddigi eredmények megtartásával folytatni akartam azt, amit 22 éven át tettem. Tanítványom volt Vörös Zsuzsa, Horváth Viktor  - a többi között. Sajnálom a csapatot, azt, amit eddig közösen felépítettünk.  Van 30 napom megfontolni mit teszek, annyi biztos, nem hagyom annyiban...

Mit mond erről az elnök?
- Elnöki jogkörömnél fogva,  tekintettel arra, hogy mostanában a média sokat foglakozott azzal, hogy szükséges a sportfegyverek tartásáról szóló törvényeket megszigorítani, elrendeltem a belső ellenőrzést, hogy  a jó hírű Alba Volán SC öttusa szakosztályánál   a lehetséges külső ellenőrzés ne találjon problémákat. A szakosztályelnök, a technikai vezető és egy külső szakértő működött közre. Nem rendőrnek adta ki magát, az országos polgárőrség parancsnokságának  szakembereként  volt jelen.  Ez  a vizsgálat teljesen független attól, hogy évek óta csökken a támogatók száma, a cég is nehéz gazdasági helyzetben van, ezért át kellett tekinteni a létszámot és az egyéb kifizetéseket, beszerzéseket. A  szakosztályigazgató szakmai véleménye alapján  - miszerint a kombinált szám miatt a klasszikus lövőedzőre nincs már nagy  szükség -  közöltük a szakedzővel, hogy tisztességesen, végkielégítést fizetve  elválunk tőle.
Komlódy Zsolt felfüggesztésének indoka: feszült állapotában tettleges atrocitást követett el Demeter József  technikai vezetővel szemben.
- Az elnökség mindenkit meghallgatott, álláspontunk szerint szükség van Komlódy   munkájára. De mivel munkahelyen, nem vállalati dolgozók előtt történt a  tettlegességig fajuló atrocitás, nem lehet nem megtörténtté tenni az ügyet. Jöttek a szülők, hallották, hogy szétverik a szakosztályt, petíciót is hoztak, de ezt a helyzetet előttük, szülői értekezleten akarjuk majd tisztázni. Nincs szó semminek a szétveréséről, továbbra is sikeresen akarunk dolgozni. Demeter József annyit kért, hogy mivel nyílvánosan érte őt az atrocitás, Komlódy Zsolt nyílvánosan kérjen tőle elnézést, az említett szülői értekezleten. Az edző az elnökségnek elmondta, bánja  tettét,  de közölte,   nem hajlandó ugyanezt megtenni a szülők előtt, pedig ebben az esetben normális körülmények között le tudtuk volna zárni az ügyet. Így önmagát zárta ki a csapatból, holott kérésére megadtuk volna neki  a lehetőséget az utánpótlás nevelésére - mondta az elnök.
Megkérdeztük Komlódy Zsoltot, miért nem tesz eleget az elnökség kérésének, és miért nem kér nyilvánosan  elnézést Demeter Józseftől.   Azt mondta,  a klub alkalmazásában áll, és közölték vele, hogy csak Csáder Dezső nyilatkozhat az ügyben,  ezt tiszteletben tartva nem mond semmit.
Kérdeztük  Korponai István  szakosztályigazgató véleményét:  a két edző nélkül  eredményes lehet a munka?
- Nem lesz könnyű dolgunk, mindenkinek sokkal többet kell tennie, de ezt a feladatot is megoldjuk. Az utánpótlás vonalon már nem lehetett tovább karcsúsítani, így a kényszerpálya a lövőedző eltávolítását eredményezte. Át kell szervezni a szakosztály munkáját, az egyik mesteredző hiánya tény, a másik kényszer. Tavaly is kevesebben dolgoztunk, mégis sikeres évet zártunk - jelentette ki. 


A versenyzők: "szükség van rájuk"

Részlet Czikai Timea öttusázó leveléből: Olyan edzőkkel akarunk dolgozni, akik jó szaktudással rendelkeznek. Komlódy Zsolt úszó és futó edzőnk,  több mint egy edző, együtt sírunk, együtt nevetünk. Zsolt minden reggel ott van az uszodában, sosem késik, tudja, mi kell ahhoz, hogy fejlődjünk, hogy jobbak legyünk. Felkészülésünket nehezíti, hogy lövőedző nélkül maradtunk. Átszervezés? Ugyan, egy kárpitos a könyvelő helyett el tudja végezni a rámaradt munkát? Nem érthet hozzá! Ugyanúgy szükségünk van Mészöly Gábor lövő edzőnkre, mint Komlódy Zsoltra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!