Kézigránát légipostán - rabosították a fegyvergyűjtőt

FMH - Második alkalommal tartottak a rendőrök házkutatást a veszprémi postásgyilkosság fegyverét megtaláló férfinak a házában.

Tóth Péter

Szebenyi István - akit a móri mészárlással összefüggésben fegyvermegtalálóként emlegetnek - haditechnikai eszközökkel kereskedett. Három hatástalanított, második világháborús kézigránátot adott fel légipostán Spanyolországba, hasonló üzleteket rendszeresen kötnek egymással a fegyvergyűjtők a világhálón. Ő maga nem volt tisztában azzal, hogy 2005 óta minden haditechnikai eszköz kivitele engedélyköteles; más uniós országokban nem ez a helyzet, nálunk a törvény jócskán megnehezíti a műgyűjtők munkáját.
A repülőtéri átvilágítás után, a múlt héten körülbelül tizenöt rendőr jelent meg Szebenyi szárligeti házánál.
A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság embereit a Készenléti Rendőrség tűzszerészei és a megyei rendőrök kísérték. A szabályszerű házkutatásnál majd' harminc világháborús, hatástalanított gránátot, lövedéket, fegyvercsövet foglaltak le, de volt köztük egyszerű gyakorlógránát is. Szebenyit a házkutatást követően a Tatabányai Rendőrkapitányságon állították elő, ahonnan rabosítása után hazaengedték.
- Lassan már azon gondolkozom, hogy feladom a fegyverkutatást - mondja Szebenyi, akinek a gyűjteményét egy 2007-es baleset óta már másodszor foglalták le. A tűzszerészek megállapították ugyan, hogy a tárgyak nem tartalmaznak lőszert, a hatóságok szerint azonban bármikor visszaalakíthatók volnának éles, használható fegyverekké. Szebenyi főleg ezt sérelmezi, szerinte "ennyi erővel akár egy radiátorcsövet is megtölthetne robbanóanyaggal".
A szárligeti amatőr fegyverkutató azután vált ismertté, hogy 2006-ban egy Tatabánya melletti erdőben megtalálta a móri gyilkosságoknál használt töltényhüvelyeket, valamint a veszprémi postásgyilkos fegyverét. A nyomravezetői díjat nem kapta meg, emiatt épp a napokban készül beadni egy perkeresetet a rendőrséggel szemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!