Szombaton is fennakadások a légi közlekedésben, a hamufelhő miatt

FMH - Az Izland felől hazánkba szombaton érkezett vulkáni hamufelhőtől vöröses színt kaphat reggel és este az ég. Európa nagy részén szombat délutánig tartanak légtérzárlatot a repülés biztonsága érdekében.

MTI

Berényi Lívia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa szombat hajnalban azt mondta: napfelkeltekor és később, napnyugtakor a már jelentősen felhígult vulkáni felhőtől vöröses színt kap az ég. A hamufelhő legsűrűbb része jelenleg mintegy 8 kilométeres magasságban található. Haladási iránya továbbra is dél-délkeleti. Változatlanul arra lehet számítani, hogy a vasárnap megváltozó széljárás hatására hagyja majd el végleg Magyarország légterét - közölte az OMSZ munkatársa.

Az Eurocontrol, az európai légi forgalom biztonságáért felelős brüsszeli székhelyű szervezet arra figyelmeztetett, hogy szombaton is súlyos fennakadások várhatók a légi közlekedésben. A szerdán kezdődött izlandi tűzhányókitörés miatt csütörtökön több nyugat-, illetve észak-európai országban repülési tilalmat rendeltek el, mert a szél hatalmas hamufelhőt sodort a kontinens fölé. Pénteken a szokásos 28 ezer helyett csak mintegy 13 ezer légi járat indult el, illetve szállt le Európában, és egyharmadára csökkent a nyugati féltekéről érkező gépek száma. A hamufelhő - és vele együtt a repülési tilalom érvénye - eközben dél, illetve kelet felé terjedt tovább a kontinensen. Az Eurocontrol úgy számol, hogy a hamufelhő szombat reggelre éri el Dél-Franciaország, Észak-Olaszország és az Észak-Balkán vonalát. 
Eközben főként Nyugat-Európában hallatlanul túlterhelt a szárazföldi, illetve vízi tömegközlekedés. A vonat-, autóbusz- és hajó-, illetve kompjáratok több helyen elérték bővíthető teljesítőképességük maximumát. 

Repterek, lezárások

Szombaton 13 óráig - közép-európai idő szerint 14 óráig - hosszabbították meg a brit légügyi hatóságok a légtérzárlatot Nagy-Britannia déli és nyugati országrészei felett, ugyanakkor az északi térségekben péntek este megindulhatott a légi közlekedés. 
Franciaország északi részén a repülőterek, így a Párizshoz tartozó Roissy és Orly is legalább szombat délig zárva maradnak - közölte a polgári repülési hatóság péntek este.
A dán légügyi hatóság is azt közölte, hogy helyi idő szerint szombat délután két óráig zárva marad az ország légtere a polgári légi közlekedés előtt. 
A vulkáni hamu terjedése teljesen megbénította a légi közlekedést Németországban is. Az időjárási viszontagságok miatt külföldi látogatásáról Angela Merkel kancellár sem térhetett haza. A péntek esti órákban lezárták a müncheni repülőteret is, ami azt jelenti, hogy Németország 16 nemzetközi repülőtere közül egyik sem indít, illetve fogad gépeket. A Lufthansa légitársaság péntek este hivatalosan bejelentette, hogy szombat 12 óra előtt nem indít járatokat. A hírek szerint a nagyobb nemzetközi repülőtereken, mindenekelőtt a frankfurtin egyre nagyobb a káosz. 
Szombat délelőtt 10 óráig mindenképpen zárva maradnak a belgiumi repülőterek - közölte Brüsszelben a belga közlekedési államtitkár. Hozzátette: az Eurocontrol azt tanácsolta ugyan, hogy a repülési tilalmat szombaton 14 óráig hosszabbítsák meg, de a belga illetékesek úgy döntöttek, hogy egyelőre csak délelőtt 10 óráig tartják fenn a légtérzárlatot. 
A vulkánfelhő miatt Hollandiában szintén szombat 14 óráig zárják le a teljes légteret, Luxemburgban szintén légtérzárlat van érvényben, és a svájci légtér szombat délután 14 óráig zárva marad. 
Olaszország északi részén szombat reggel 6 órától zárják le a légteret. Az olasz repülésügyi hatóságok közlése szerint az intézkedés délután 14 óráig marad érvényben. A légtérzárlat mintegy kéttucatnyi légikikötőt érint, köztük Milánó, Velence, Torino és Bologna repülőterét. Az Alitalia olasz légitársaság közölte, hogy a korlátozás miatt törölte az észak-olaszországi repülőterekre érkező vagy onnan induló valamennyi járatát.
Péntek este Ausztria légterét is fokozatosan lezárták a forgalom elől - közölte az osztrák légi irányítás. 
Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia is teljesen lezárta pénteken a légterét az Izlandból érkező vulkáni hamu miatt. Ugyancsak bezárta repülőterét és lezárta légterét a Litvánia és Lengyelország közé ékelődő kalinyingrádi terület (megye), a legnyugatabbra fekvő orosz régió is.
Péntek délben lezárták a prágai Ruzyne nemzetközi repülőteret, majd délután két órától kezdve az összes csehországi repülőteret, s az egész ország felett repülési tilalom lépett érvénybe. Az intézkedés visszavonásig érvényes. 
A pozsonyi légiforgalmi hatóság is úgy döntött, hogy pénteken délután három órakor lezárják Szlovákia légterét. Az intézkedés szintén visszavonásig érvényes.
Romániában szombaton hajnalban, helyi idő szerint három órakor zárták le a román légtér északnyugati részét. Hajnaltól kezdve nem működik a nagyváradi, a nagybányai, a kolozsvári és a szatmárnémeti repülőtér. Az intézkedés nem érinti az ország két legnagyobb repülőterét, a bukaresti Otopeni és Baneasa légikikötőket. 
A meteorológusok tájékoztatása szerint az óriási láthatatlan vulkáni hamufelhő 6-9 kilométer magasban terjed, egy gépkocsi sebességével Európa déli és keleti részei felé, s az előrejelzések bizonytalanok a mozgásával kapcsolatban. Az, hogy milyen messze juthat el, és a részecskéi mikor oszlanak el vagy hullanak le, két megjósolhatatlan dologtól függ: az izlandi Eyjafjallajökull gleccser alatt lévő tűzhányó működésétől és a széláramlatoktól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!