Felszámolják a cigánytelepet, költöznek a romák

FMH - Felszámolják Székesfehérváron a Palotai út 13. szám alatti romatelepet - csütörtökön az összes itt élő család beleegyezett a költözésbe. De kikötötték, hová nem akarnak menni.

S. Töttő Rita

Kilenc roma család, pici gyerekek, felnőttek és idős emberek laknak a Palotai út 13. szám alatti önkormányzati bérlakásokban. Meglehetősen mostoha körülmények között, leromlott állapotú, egy-két szobás otthonokban élik itt mindennapjaikat a roma famíliák. 
Itt tartott telep-bejárást csütörtökön Márton Zoltán, a szociális bizottság elnöke, s arra kérte az ott lakókat, hogy működjenek vele együtt. Az önkormányzat ugyanis szeretné lebontatni az itt álló épületeket:
- Nagyon rossz állapotban vannak ezek a házak, már az itt élők egészségi állapotát veszélyeztetik  - mondta Márton Zoltán, aki azzal a szándékkal érkezett a Palotai 13. szám alá, hogy megkérje a családokat: fogadják el az önkormányzat által felkínált cserelakásokat, amelyekbe május-június táján kellen átköltözniük.
- Rendben, elmegyünk ha kell, de ha lehet, hadd maradjunk a központban - kérte szinte mindegyikük. - A Mura utcába, a Hosszúsétatérre, a Köfémre és a Széchenyire ne költöztessenek bennünket! Nem akarunk másik cigánytelepre menni - kötötték ki.
- Megpróbálunk eleget tenni a kéréseknek, de nem könnyű minden igénynek megfelelni - tette hozzá diplomatikusan a bizottság elnöke. Aki mellett ott állt Kolompár Ernő, cigányvajda is:
- Ennél csak jobb lakásba költözhettek - próbálta nyugtatni a romákat a vajda. Hasonló tervei vannak az önkormányzatnak a Móri út 8-cal is, ám ott még van egy kis idejük a családoknak, nem kell a nyárelőn pakolniuk. Kérdésünkre, hogy milyen tervei vannak a városnak a kiürülő, s kifejezetten frekventált, központi területen található  ingatlannal, a szociális bizottság elnöke csak annyit mondott: ha eladásra megpályáztatják, nem kell majd tukmálni, az biztos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!