Vágta az úton: az idétlen autósok okozták a balesetveszélyt a huszártiszt szerint

Nyíregyháza - Lovas zarándoklaton jártak a Fehérvári Huszárok. Az út nem attól lett ismert, amiért elindultak.

Tihanyi Tamás

Egy amatőr videófelvétel nyomán  bejárta a hazai  sajtót a hír: elszabadult lovak okoztak riadalmat vasárnap a 4-es főúton Nyíregyháza és Újfehértó között. A Fehérvári Huszárok hagyományőrző csapatának tagjai látogattak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, lovas zarándoklatuk célja a máriapócsi kegyhely volt.  Eközben történt a furcsa  kaland, amely a tapasztalt lovasoknak köszönhetően   végül nem okozott sem anyagi kárt, sem személyi sérülést.    

- Szombaton Nyíregyházán jártunk, ahol a jegyző fogadta csapatunkat a megyeházán, majd folytatódott a lovas zarándoklat - idézte fel a történteket Endresz János hagyományőrző huszártiszt.  - Újfehértó volt a következő állomás, ahonnan vasárnap reggel indultunk Máriapócs felé. Útközben megálltunk pihenni egy csárdánál, megbéklyóztuk, megkötöttük a lovakat.
Ezután valamiért négy ló megriadt, elszabadult, s beügetett Újfehértóra. Ott aztán a járművek dudálására a lovak még jobban megzavarodtak és vágtába ugrottak a 4-es műúton. Az autósok közül egyesek lehúzódtak, mások dudáltak, megelőzték őket, és a lovak csak futottak tovább.
- Ahogy nőtt a felhajtás, a lovak annál jobban vágtáztak - idézte fel Endresz. - Sajnos a 21. század embere így reagál: nem a segítségnyújtás az első, hanem az, hogy videózva, dudálva üldözésbe fogjon. A szabály az, ha állat kerül az útra, azt nem szabad megelőzni, le kell húzódni. Üres úton a lovak nem vágtattak, megálltak volna. A balesetveszélyt nem a lovak okozták, hanem az idétlen autósok, akik nem tudják, hogyan kell ilyen helyzetben viselkedni.
A huszárok kisbusszal eredtek a lovak után, végül a járművel az első ló mellé érve, abból kinyúlva tudták megfogni a kantárt, s ezután megálltak az állatok. A kalandnak szerencsés vége lett, de a rendőrség szabálysértési eljárást indított. A huszárok más hagyományőrző egyesületek tagjaival együtt folytatták útjukat céljuk felé, s a zarándoklat elérte a máriapócsi kegytemplomot, a híres búcsújáró helyet. Amely 1696-ban vált ismertté, amikor egy liturgia alatt könnyezni kezdett Szűz Mária képe. Sajnos a lovas zarándoklat a be nem tervezett vágtázás miatt lett országos hír: de ne feledjük, Isten útjai kifürkészhetetlenek...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!