Ötezer forintból egészségügyi ellátás, állástalanoknak

Havonta kevesebb mint ötezer forint megfizetésével mindenki jogosulttá válhat az egészségügyi szolgáltatásokra akkor is, ha állástalan és más támogatásokban sem részesül.

Miskei Anita


Napi 165 forint megfizetésével az is jogosulttá válik az egészségügyi szolgáltatásokra, aki nem áll munkaviszonyban, s már álláskeresési támogatásban sem részesül. Az adóhatóság tájékoztatása szerint ugyanis ezen feltételek nélkül nem jogosult a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra sem az adózó. Az állástalan köteles a napi 165 forintot, vagy éppen a havi 4 ezer 950 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot megfizetni.  A fent meghatározott kötelezettség további feltétele, hogy a természetes személy a bejelentkezését megelőzően megszakítás nélkül legalább egy éve a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezzen Magyarországon. Az egyéves időtartamba beszámít az a legfeljebb kilencven napos időszak is, amely alatt a belföldi személy nem rendelkezett hazánk területén bejelentett lakóhellyel. A 90 napot több részletben is figyelembe kell venni, vagyis nem csak összefüggő időszak számítható be - tájékoztatta lapunkat az APEH Közép-dunántúli Regionális Igazgatóságának  Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztálya.  Felhívták figyelmünket, hogy az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a biztosítási jogviszony, illetve a fenti jogosultsági feltételeknek a megszűnését követően további 45 napig fennmarad. Amíg az eltartott közeli hozzátartozók kikerültek a szolgáltatásra jogosultak köréből, addig bővült a külön járulékfizetés nélkül természetbeni egészségügyi szolgáltatásra jogosultak köre. Ezt a járulékot az APEH jóváhagyásával  más személy vagy szerv is megfizetheti. Az egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség keletkezését és annak megszűnését pedig legfeljebb 15 napon belül kell bejelenti az adóhatóságnak. A bejelentkezési és változás-bejelentési kötelezettségének a magánszemély lakóhelye szerint illetékes adóigazgatási szervnél kell eleget tenni, a 10T1011-es bizonylaton.  Az alkalmi munkavállalóként foglalkoztatott személyek április elsejétől a még jelenleg hatályos törvények szerint teljes körű biztosítottak a foglalkoztatás napjaira.
A többi között azonban ebben is várható változás az augusztus elsején életbe lépő, idén már harmadszorra módosított alkalmi munkavállalással foglalkozó szabályozásban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!