Budai: ellentmondásos Gyurcsány és Bajnai vallomása

Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerint Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnököknek a sukorói kaszinóberuházás ügyében tett vallomását összevetve "teljesen egyértelműen végigvezethető", hogy a két volt kormányfő hamisan tanúskodott az ügyészség előtt.

MTI

A miniszterelnöki megbízott szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kiosztott egy táblázatot, amelyben összeveti Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon tanúvallomását Sukoró ügyében, "feltárva az abban szereplő ellentmondásokat", valamint összehasonlította a két vallomást a rendelkezésükre álló, az ügyészségnek is becsatolt iratokkal. A táblázatot átadja az ügyészégnek is.
Budai Gyula felidézte, a közelmúltban a két volt kormányfő beperelte őt, amiért azt mondta, dokumentumok igazolják, hogy Sukoró ügyében Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc hamisan tanúskodott az ügyészség előtt. Erre reagálva azonban kijelentette: "nagy tisztelettel állok a per elébe".
 A miniszterelnöki megbízott a kiosztott táblázat alapján azt mondta: egyértelműen valószínűsíthető, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon "igen rég tud a sukorói beruházásról", és nem 2008. május 21-e - a parlamenti egyeztetés napja - volt az első időpont, amikor a befektetőkkel találkoztak, hanem már korábban.
A részletekről szólva kifejtette: a 2008. május 21-i egyeztetésről készült miniszterelnöki emlékeztető egyértelműen azt igazolja, hogy ezen a találkozón konkrét utasításadás, feladatkör-meghatározás történt az ott szereplők részére. Gyurcsány Ferenc azonban - folytatta - tanúvallomásában arra a kérdésre, hogy történt-e konkrét utasításadás, feladatkör-meghatározás a sukorói beruházást illetően, azt mondta, előfordulhatott ilyesmi a beruházási döntés végső szakaszában. Ez az időpont viszont nem volt a beruházási döntés végső szakasza - hívta fel a figyelmet Budai Gyula.
Budai Gyula lényeges eltérésnek nevezte a két kormányfő vallomásában, hogy ki volt a 2008. május 21-i találkozó szervezője. Gyurcsány Ferenc azt mondta, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, valamint a Pénzügyminisztérium készíthette elő, Bajnai Gordon - akkori nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter - viszont úgy nyilatkozott, hivatalból kapott meghívást a megbeszélésre - idézte a miniszterelnöki megbízott.
Budai Gyula arról is szólt, hogy álláspontja szerint már a 2008. május 21-i megbeszélés előtt megindították a sukorói kaszinóberuházással összefüggő földcserét a sukorói, illetve a Pest megyei területeket érintően. "Innentől kezdve nehezen tudom elhinni, (...) hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon nem tudott ezekről a tényekről" - tette hozzá.
A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta nyomoz ismeretlen tettes ellen a King's City kaszinóberuházáshoz köthető sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében.

Korábbi cikkeink a témában itt!

Egy volt MSZP-s képviselő jelent meg és beszélt Budai Gyula tájékoztatóján

Budai Gyula szerdán a Miniszterelnökségen arról tartott sajtótájékoztatót, hogy szerinte ellentmondásos Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökök vallomása Sukoró ügyében. Amikor befejezte a tájékoztatót, a teremben felállt Török Zsolt volt szocialista országgyűlési képviselő, és jelezte, "pár mondatot" kíván hozzátenni az elhangzottakhoz.
Török Zsolt összeollózott anyagnak nevezte a tájékoztatón kiosztott táblázatot, amelyben Budai Gyula összevetette Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon tanúvallomását Sukoró ügyében, "feltárva az abban szereplő ellentmondásokat".
Eközben Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője többször felhívta Török Zsolt figyelmét arra, hogy "itt egy sajtótájékoztató zajlik".
 Török Zsolt azonban arra kérte Budai Gyulát, ha valóban van bizonyítéka, mutassa be. Erre a miniszterelnöki megbízott közölte: "nagyon szívesen, üljünk le, vitassuk meg".
A volt MSZP-s képviselő ezután azt mondta a miniszterelnöki megbízottnak: "szerintem inkább saját házuk táján kellene söprögetni", és inkább arról kellene nyilatkoznia, hogy Orbán Viktor és Ronald S. Lauder, a sukorói kaszinóberuházás egyik megálmodója miről tárgyalt.
Török Zsolt azt is mondta, nem tudni, hogy Budai Gyula hogyan reagál arra a hírre, amely szerint az ügyészség leporolja ügyvédi irodájának büntetőügyét.
Ezután Havasi Bertalan azt kérdezte Török Zsolttól, milyen minőségében jelent meg a teremben, a politikus azonban nem adott erre választ.
Budai Gyula úgy válaszolt Török Zsoltnak, szerinte meg kellett volna tisztelnie annyival, hogy végighallgatja az újságírók kérdését. "Intelligencia kérdése, azt gondolom" - tette hozzá. "Szerintem meg igazmondás kérdése, Budai úr" - reagált Török Zsolt, aki ezt követően elhagyta volna a termet, egy újságíró azonban megkérdezte tőle, miért nem a két volt miniszterelnök jött el a sajtótájékoztatójára. Török Zsolt úgy válaszolt: a volt miniszterelnökök minden nyilatkozata az ügyben olvasható, az illetékes hatóságok előtt elmondták, amit kell.
A történtek után néhány perccel Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője "Volt MSZP-s képviselő randalírozott a Miniszterelnökség sajtótájékoztatóján" címmel közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: példátlan incidens zavarta meg a Miniszterelnökség szerda délutáni sajtótájékoztatóját. "Egy volt MSZP-s képviselő, Török Zsolt zavartan viselkedve megjelent Budai Gyula sajtótájékoztatóján, majd – az újságírók munkáját akadályozva – ordítozni kezdett a teremben" - idézte fel a történteket.
 A hívatlan vendég a miniszterelnök sajtóstábját vezető helyettes államtitkár, Havasi Bertalan többszöri felszólításra sem fejezte be a rendzavarást, és nem volt hajlandó közölni, milyen okból és milyen minőségében tört be egy éppen zajló sajtótájékoztatóra.
"Az MSZP-s politikus idegei valószínűleg amiatt mondták fel a szolgálatot, hogy Budai Gyula éppen azt bizonyította dokumentumokkal, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon hazudtak az ügyészség előtt tett vallomásukban. Azonban ez sem lehet ok ilyen alpári viselkedésre, reméljük, az MSZP nem megy tovább ezen az úton" - írta közleményében Szijjártó Péter.

MSZP: Török Zsolt nem zavarta meg a Fidesz sajtótájékoztatóját

A szocialisták az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményükben hangsúlyozzák: Török Zsolt szerdán Budai Gyulának a sukorói kaszinóberuházás ügyében tartott parlamenti sajtótájékoztatóján tette fel kérdéseit, miután "udvariasan" megvárta a miniszterelnöki megbízott beszámolóját.
A közlemény szerint a szocialista politikus azt a kérdést tette fel, hogy Budai Gyula miért nem fordul az ügyészséghez ahelyett, hogy sajtótájékoztatóin "immár hetek óta bizonyítékok nélkül szolgáltat indokokat a hangulatkeltésre". Török Zsolt azt is szóvá tette, hogy a kormánymegbízott nem támadja hasonló vehemenciával az igazságosság jegyében az Orbán-Lauder találkozó homályos részleteinek nyilvánosságra hozatalát.
Hozzáteszik: Török Zsolt nehezményezte továbbá, hogy az a Budai Gyula "támad másokat az erkölcsiség jegyében, akinek ügyét ismét elővette az ügyészség".
Az MSZP szerint a legrémisztőbb jelenet nem a sajtótájékoztatón zajlott le, hanem utána, amikor "Török Zsolt MSZP-s ügyvivőt két +gorilla+ kísérte le egészen a kapuig, mintha egy nemkívánatos személyt kellene kivezetni az Országházból".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!