Nyugdíj: a szolgálati időt érdemes megállapíttatni

FMH - Egyelőre nehezen megbecsülhető, hány nőt érint a Fidesz szakpolitikusának bejelentése: a nők, negyven év szolgálati idő megszerzése után kérhetik nyugdíjazásukat. Elsősorban azok jöhetnek számításba, a jelenleg érvényes korhatárok alatt, akik szakmunkásképzőben kezdték tizennégy évesen munkás életüket.

Móré Erzsébet

Kálmán  János  és  Kálmán  Jánosné,  Etelka már nem  érintett  közvetlenül,  hiszen  ők jó ideje  nyugdíjasok. Időnként  megengedik  maguknak azt a luxust, hogy kimozduljanak Fehérvárról, s elmenjenek   például  az agárdi termálfürdőbe. Hétfőn délelőtt  ott találkoztunk velük:
- Én hetvenhárom vagyok,  Etelka  hetvenegy -  viszi a szót  a  férj.  - Kilencvennégyben  mentem  nyugdíjba,  7747 forintot  kaptam,  úgyhogy rögtön   portási állást  is vállaltam,  így dolgoztam  még  plusz  tíz évet. Most is csak hatvanháromezer forint a nyugdíjam - számol  János.
- Ezek szerint nem elégedett a  nyugdíjával?-  firtatom.
- Ha azt állítanám, elégedett  vagyok, az  kérem szemenszedett  hazugság volna.
Etelkának ötezerkétszázat  állapítottak meg  1992-ben, s bár  folyamatosan  kapott  emelést ő is, a hatvanezret  most sem éri el  nyugellátásának összege. Rádolgozott még ő is nyolc évet - a megspórolt  pénzből  futja egy kis kikapcsolódásra.
- Idén második alkalommal  jöttünk el a termálba,  szóval nem vagyunk  itt napi vendégek - meséli.
A padon mellettük  elemózsiás doboz:
- Gondolom, akkor úgy kezdődik egy kirándulós nap, hogy Etelka kora reggel beáll a  konyhába, elkészíti egész napra  az ennivalót...
- Nem, nem  - mosolyog  János - én állok be a konyhába, nálunk ugyanis én vagyok a főszakács  büszkélkedik.
 Hogy lehet ez?
 - Tudja, a feleségem sajnálja a  fűszereket... de  nem komoly ám  - nevet  jóízűen. - Mi mindent  megbeszélünk, együtt végzünk, a főzést  is.
- Egyébként   hogyan  telnek a napjaik? Mondják, a nyugdíjasok mindenre ráérnek.
- Ez azért  nincs  így. Nagyon, nagyon gyorsan múlnak el a napok, tényleg szalad  az  idő - ez  a  feleség  véleménye, s férje  egyetértőn  bólint.
A fürdőbe   egyre  többen jönnek - ahogy körülnézünk,  látjuk, szinte  azonos  arányban vannak a fiatalok, gyermekes  családok  hiszen a környezet  nagyon kellemes,  a  kicsiket a víz mellett  a parti   játszótér  is szórakoztatja. Mégis, mintha  többen lennének  az idősebb korosztályok  képviselői.   Nemcsak felüdülést,  gyógyulást is keresnek, s találnak  ebben az intézményben.  
Visszakanyarodva  az eredeti  hírhez: a Fidesz  szakpolitikusának  bejelentése sok tíz- vagy százezer nőben élesztette a reményt: negyven év munka után jöhet a pihenés.

Évente hatezerrel számol

Iván László gerontológus professzor, a Fidesz szakpolitikusa jelentette be a nők számára kedvező nyugdíjba vonulási lehetőséget.
A  kormány elé  kerülő  tervezet  hírét két napja  már minden  hírközlő eszköz  sugározza.  Iván professzor lapunk kérdésére megerősítette,  hogy   számításaik szerint évente mindössze  hatezerre  tehető azoknak a nőknek a száma, akik  negyven év  szolgálati  idő  után, de  a még hatályos     59.  éves  életkor betöltése előtt  igénybe vehetnék a teljes összegű  öregségi nyugdíjat - január  elsejétől lépne életbe a törvény, amennyiben  ezt  a  képviselők az  őszi parlamenti  ülésszak idején megszavazzák. A professzor szerint a tervezet  megkapja a többség  szavazatát.  Iván  László   elmondta azt is, hogy a nyugdíjasoknaknak erősödött az érdekképviseletük,  hiszen az ifjúsági-szociális-lakhatási  parlamenti bizottság  albizottságaként  megalakult - az ő elnökletével -  a  nyugdíj- és idősügyi albizottság.  A Szociális és Egészségügyi Minisztériumban pedig   főosztályt kapott   a  nyugdíj- és idősügy.
- A  negyven év  szolgálati idő  megszerzése  utáni nyugdíjba vonulás  természetesen csak lehetőség, amellyel  a hölgyek  élhetnek, vagy  dönthetnek úgy is, hogy nem élnek, tovább dolgoznak a  tényleges   öregségi  nyugdíjkorhatár - jelenleg  62  év  - eléréséig.  A  munkáltató sem  mondhat fel  annak, aki nem  akar nyugdíjba menni - tette  hozzá Iván László. Kérdésünkre,  van-e  valamilyen  tennivalója  aktuálisan  annak, aki   úgy számol, hogy negyvenéves szolgálati viszonnyal a háta mögött nyugdíjba kíván vonulni, a szakpolitikus  azt mondta, egyelőre  semmi. Ám a  szolgálati időt  érdemes megállapíttatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!