Együtt az iszapömlés károsultjaiért: gálaest a színházban

FMH - A devecseri Fláre Beás zenekar is fellép a megye és a város által szervezett jótékonysági gálán. Aki oda nem tud elmenni, az telefonon is felajánlást tehet a rendezvény ideje alatt.

Házi Péter

November 3-án, este hat órától, a Vörösmarty Színházban rendezik meg a Fejér megyei közgyűlés és a székesfehérvári önkormányzat kezdeményezésére azt a gálaestet, melynek bevételét az Ajka mellett történt iszapkatasztrófa károsultjainak javára ajánlják fel.
Nagyon sok művész vállalta a fellépést a gálaesten, koncertet ad például Drahos Béla fuvolaművész  és az Alba Regia Szimfónikus Zenekar kamarazenekara, fellépnek a Vörösmarty Színház művészei, a KFKI Kamarabalett táncosai és a Madách Musical Táncművészeti Iskola növendékei, de segíteni szeretne a Fejér Megyei Szent György Kórház énekkara is. Az est külön érdekessége lesz az iszapömlés sújtotta Devecserből  érkező Fláre Beás zenekar produkciója, akik a hagyományos cigányzenére jellemző hangszerekkel  csöppet sem szokványos zenét játszanak.
A gála ideje alatt telefonon is lehet felajánlásokat tenni, a hívásokat ismert személyek fogadják.

A székesfehérvári önkormányzat kétmillió forintot helyezett el a Székesfehérvár a vörösiszap károsultjaiért: 12023008-00153647-09100008 nevű folyószámlán, az ide érkező további adományokat a Nemzeti Kármentő Alaphoz utalják tovább. A megyei önkormányzat hasonló célú számlája november 1-jétől él, neve: Fejér Megyei Önkormányzat a vörösiszap károsultjaiért: 10400889-49564957-48561038
A két önkormányzat azonban további segítséget is próbál nyújtani a  Közép-dunántúli Régió Fejérrel szomszédos megyéjében lévő, szerencsétlenül járt településeknek. Ennek érdekében rendezik meg november 3-án a Vörösmarty Színházban azt a jótékonysági gálaestet, melynek teljes bevételét megkapják a károsultak.

 



Nem kisebb nevek vállaltak fellépést a nemes ügy érdekében, mint az Alba Regia Táncegyüttes Senior Csoportja, Bágyi Balázs-Cserta Balázs dob-szaxofon duója,  Drahos Béla fuvolaművész és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Kamarazenekara, a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskola táncosai, de produkciójával  a jótékonysági gyűjtést kívánja segíteni a  Fejér Megyei Szent György Kórház énekkara és  Szalai Csilla énekes. Az esten fellép továbbá a martonvásári  Százszorszép Táncegyüttes Kamara Csoportja, a   Szedtevette Zenekar és összeáll a Tolcsvay Trió is. Várják a jótékonykodókat a Vörösmarty Színház művészei, a KFKI Kamarabalett táncosai és a Madách Musical Táncművészeti Iskola növendékei is.
Az est legizgalmasabb produkcióját minden bizonnyal a Fláre Beás zenekar  hozza,  akiknek tagjai között  többen személyesen is  érintettek a katasztrófában, miután devecseri lakosok. A cigány folklór egyik legkiemelkedőbb képviselőjének számító zenekar tagjai tehetsége beás cigány fiatalok Devecserből, Borsodpusztáról és Somlószőlősről.
Az együttes koncertje különleges zenei élményt ígér. Hangszereik a hagyományos cigányzenére jellemző dallam és ritmushangszerek: gitár, tambura, kanna, kanál, melyekkel a csodálatos ősi dallamvilágot kísérik hol kirobbanó erejű pergetőkben, hol szomorú, simogatóan hullámzó hallgatókban. Nem véletlen, hogy ismert és hívott szereplői világzenei és népzenei koncerteknek.
A gálaestre a jegyeket a Vörösmarty Színház jegyirodájában (Fő utca 8.) lehet megvásárolni.

Aki nem tud részt venni a gálaelőadáson, de szeretne segíteni a katasztrófa sújtotta térség lakóinak, az a rendezvény ideje alatt telefonon is  felajánlást tehet a 22-202-202-es telefonszámon! A hívásokat ismert közéleti emberek fogadják: Martyn Gizella háziorvos, Bobory Zoltán, a Szent István Művelődési Ház igazgatója, Csongrádi Ferenc a Videoton egykori labdarúgója,  Román Károly nyugalmazott tanár, Ocskay Gábor az Alba Volán szakosztály-igazgatója, Vasvári Csaba, a színház igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!