2010.11.05. 17:54
Halra fel, magyar! Versenyben a jól ízesített busa
Fejér megye - "Halra magyar! Halra bor!" Ezzel a mottóval indítottak versengést a hazai éttermek közt a halfogyasztás és egészségünk érdekében.
Régi szlogen, korabeli talán ötvenes éveket idéző plakátokon lehetett olvasni: "Egyen halat, finom falat!" Ezt is elfelejtettük, mint annyi mindent a múltból, pedig a hal az egyik legegészségesebb ételünk lehetne, ha ennénk. A versengés, amelyet halpéntekként - hasonlóan a torkos csütörtökhöz, a borszerdához - indítottak útjára már a negyedik állomásához érkezett pénteken. Velencén a Tekergő Étterem, Fehérváron a Diófa és a Hotel Magyar Király, Siófokon a Fogas étterem és az Öreg Halász vendéglő asztalainál kóstolt a neves személyiségekből és a média képviselőiből álló zsűri. Meglepetésben volt részük mindenütt, ízekben tobzódtak és a fogásokhoz illő borral koccintottak. Bírálták a balatoni busa elkészítési módját, a tálalást, az ételek megjelenítését, az ízvilágot, a borválasztást is. A zsűri még sokszor és sok helyen kóstol, a továbbjutó éttermek a későbiekben mérik össze halas tudományukat.