Leszokás a cigiről, elvonási tünet nélkül - a titok az alfa állapot

Székesfehérvár - Húsz évvel ezelőtt gyökerestül megváltozott az élete Domján Gábornak, aki nem sokkal korábban jött rá: „az az ember, aki a gondolatait irányítani tudja, az életét is irányítani tudja”.

S. Töttő Rita

Ezzel a mondással kezdte ingyenes agykontroll előadását is az Alcoa-Köfém Klubházban múlt héten, azt azonban már később árulta el, hogyan is kezdődött ez az egész - vagyis a gondolat és az alfa állapot erejének tudatos használata.

- Nekem az első nagy sikerem az volt, amikor leszoktam a dohányzásról. Az a fajta leszokós voltam korábban, aki rendszeresen letette a cigit, majd nem sokkal később újra rágyújtottam. Ez egészen 38 éves koromig így ment. Folyton elvonási tüneteim voltak, aztán egyszer, 21 éve, a fogékony alfa állapotot kihasználva programoztam harminc napig, hogy megszabadulok a dohányzástól. Minden megvonási tünet nélkül, abszolút kellemesen abba tudtam hagyni. Nagy felszabadultságot éreztem ekkor - meséli élete első tapasztalatát a témában.

Idén októberben volt ugyanis húsz éve, hogy bevezették a módszert az országban, s mára már közel 200 ezer ember végezte el a tanfolyamot, amelyet testvérével, Domján Lászlóval együtt indított el. Egyik legfőbb tanácsa mindenkinek a napi 5-10 perces relaxálás, amelynek jótékony hatását igen egyszerű, de tudományosan is alátámasztott tényekkel magyarázza: amint becsukjuk a szemünket - mondja-, fokozódik agyunk alfa hullám termelése. Ez a legnagyobb energiájú agyműködés, ilyenkor van agyunk a legkreatívabb állapotban. Életünk legfogékonyabb szakaszában, 7-14 év között is ez az agyműködés az uralkodó.

- Magam is rendszeresen relaxálok, amely önmagában is egészségjavító hatású. Volt azonban egy autoimmun bőrbetegségem is, amelytől évtizedekig piros volt az orrom. Elkezdtem rendszeresen relaxálni, napi 5-10, maximum 45 percet, s egy hónap múlva azt vettem észre, hogy már nem vörös az orrom. Egy immunológiai vizsgálat is alátámasztotta, hogy elmúlt az a nagy érzékenység, ami ezt okozta - árulja el egyik saját sikerét Domján Gábor, aki egyébként korábban nyelvtanár volt.

Az ember agya egy szuper számítógép - vázolta az érdeklődők előtt -, egy 13 milliárd éves fejlődés csúcsa. Nem járna mindenkinek alanyi jogon ez a tudás, nem kellene tanítani az iskolákban, ha ennyire működőképes? – kérdeztem tőle. 

- De igen, csak a magánvéleményem az, hogy nem lenne jó kötelezővé tenni. Börtönben is tartottam például tanfolyamot, de ott is fizetős volt. Mégpedig azért, mert nincs értelme olyan embereket tanítani, akik csak azért ülnek be, hogy ne kelljen dolgozniuk éppen. Akik viszont így is eljöttek, azokat valóban érdekelte a dolog. Én azon vagyok, hogy mindenkihez eljusson, de okosan, ügyesen kell, hogy tényleg így legyen.

Az elmúlt években egyre divatosabbá vált a tudat erejének használata. Ezek után felmerül a kérdés, vajon evolúciós szempontból mivé fejlődhet az ember?

- Nem tudom, de ha csak az evolúciót nézzük, az emberrel egy új minőség jelent meg, s nem is annyira biológiai, hanem inkább tudatossági szempontból. Az emberiség közös tudatossága fejlődik, melynek következtében egyre többen jönnek rá, hogy az életüket ők maguk irányítják. És a siker az lesz, ha a képességeikkel jobban, teljesebben élnek, s nem pedig az anyagi vonzat lesz a lényeg. Az pedig az emberiség javát szolgálja, ha többen élnek tudatosan. Az emberiség pedig otthon kezdődik. Ha minél több ember javít saját maga és szerettei életén tudatosabban élve, az hosszú távon az egész emberiség javát szolgálja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!