A jóság is lehet ajándék

Székesfehérvár - Több volt ez, mint meghatódás. A gyermekek angyaltánca volt a papi otthon lakói számára az adventi üzenet. Az idős papoknak ezt a Vasvári iskola diákjai vitték el.

J. Mező Éva

A Vasvári Pál Általános Iskola diákjai nem először látogattak el adventkor a papi otthonba. A szeretetlángnak mécsestartót formáztak, aranyfestékkel vonták be. Tanáraik, Holkáné Nardai Erika és Pluhárné Hajas Anikó karácsonyi versek, dalok gyűjteményéből és a szent család történetéből formálta azt a kis műsort, amit pénteken a papi otthon ebédlőjében   mutattak be. Az iskola igazgatója, Laczkó Gábor így fogalmazta meg vendéglátóiknak jövetelük célját:  "szeretetet hoztak, amit miután átadtak, vigyék magukkal magányos  szobájukba."


A gyertyafényes angyaltánc, vagy Mária és József útkeresése láttán szinte elgyöngültek azok az emberek, akik templomokban egykor oly sokszor magyarázták híveiknek: nem kitalált mese a kétezeréves történet! Most a másik oldalról nézték és hallgatták  a gyermekek üzenetét.
- Nem is tudjátok, mennyire megérintett az előadás bennünket - mondta a végén a gyerekeknek Miklós Dezső egykori érdi plébános. - Ezt csak átélni, emlékekben hordozni lehet, szavakba önteni nem - majd a látott történetet azzal egészítette ki, hogy amikor Máriát és Józsefet nem engedte be egyetlen szállásadó sem, egy kislány lépett hozzájuk, ő vezette el őket abba a barlangba, ami ma is létezik. Létezik az a kőbe vájt boltív is, ahová a kisdedet tették. Miklós Dezső úgy érezte, az idős papoknak látogatásukkal most  szintén  gyermekek hoztak üzenetet, hogy számukra is létezik  egy  szálláshely, ahol Jézus fogadja őket.

A papi otthonban hetekkel ezelőtt elkezdődött az adventi készülődés. A lelkigyakorlatot Binder Ferenc piliscsabai plébános tartotta nekik, és karácsonyig Székesfehérvárra utazik szinte valamennyi megyés püspök, hogy meglátogassa egykori papjait. Szentestén Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, és Endrődy Zsuzsa, a papi otthont működtető Katolikus Szeretetszolgálat igazgatója köszönti az idős papokat, majd Takács Nándor nyugalmazott megyés püspök fogdja őket lakosztályában, ahol ő játszik a pianínón, és  együtt énekelnek, de  talán jut egy pohár bor is vendégeimnek  - mondta nevetve Takács Nándor.
Karácsony a papok számára más tartalmat hordoz, mint az  emberek többségének. A gyertyagyújtás, az ünnepi menü feltálalása, az ajándékosztás helyett számukra az éjféli szentmise az ünnep fénypontja.  - Lehetőség szerint a papi otthon minden idős lakója jelen van a szentmisén, és együtt misézünk - avat be zárt ünnepükbe Takács Nándor. - Amikor a szentmise keretében hitünk és meggyőződésünk szerint a mi Urunk, Jézus Krisztus valóságosan jön közénk a kenyér és bor színe alatt, és magunkhoz vehetjük, mi akkor élhetjük meg a karácsony örömét.
Takács Nándor az ajándékozás szokásának eredetéről is beszélt: Isten karácsonykor elküldte az embereknek ajándékát. Egyszülött fiát. Az ünnepen egymásnak adott apró ajándékaink ezt szimbolizáljánk.  De nemcsak tárgyiasult  formában kaphatunk ajándékot. A Székesfehérvári Egyházmegye nyugalmazott püspöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a jóság, a szeretet, az egymásra való odafigyelés is lehet ajándék, áldás a másik ember számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!