Rendkívüli belvíz kialakulására számít a vízügyi ágazat (frissítve)

Nincs hova elfolynia a csapadéknak a Közép-Tisza vidékén, ezért nő a belvízzel borított terület nagysága - közölte a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság PR-referense kedden az MTI-vel.

MTI

Elsőfokú készültséget rendeltek el a Rába körmendi szakaszán

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el kedden délután a Rába körmendi szakaszán - közölte a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletese az MTI-vel. Gál Róbert, az igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese elmondta: az árvízvédelmi zsilipeket már lezárták, emiatt a töltés mögötti területeken a hóolvadás miatt összegyűlt vizet helyenként szivattyúzni kell.
A vízügyi szakember szerint nagyobb árvízre nem számítanak, feltevésük szerint nem kell majd magasabb árvízvédelmi fokozatot elrendelni.
Vas megyében eddig a hóolvadás miatt kisebb vízkárok fordultak elő, Őriszentpéteren a Zala veszélyeztette az alacsonyabban fekvő területeket, az igazgatóság 300 homokzsákot szállított a helyszínre.
Petőmihályfán a Sárvíz-patak áradása okoz gondokat, oda ezer homokzsákot szállítottak a vízügyi igazgatóság árvízvédelmi raktárából - fűzte hozzá Gál Róbert.

Lezárták a Csákánydoroszló és Felsőmarác közötti utat Vasban

Belvíz miatt teljes szélességében lezárták a Csákánydoroszló és Felsőmarác közötti alsórendű utat Vas megyében - közölte a rendőrség kedden az MTI-vel. Csákánydoroszló és Ivánc között félpályás útlezárás mellett haladhat a forgalom - mondta Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
Gál Róbert, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletese az MTI érdeklődésére elmondta: ezeket az utakat általában a Rába áradása miatt szokták lezárni, de most nem ez történt, hanem a hóolvadás miatt a földeken kialakult belvíz folyt rá az útra.

Kevés a szakember a rendkívüli belvíz elleni védekezéshez

Rendkívüli belvíz kialakulására számít a vízügyi ágazat. A védekezéshez azonban kevés a szakember, már a nyugdíjas gépészeket is visszahívták, hogy a munkát segítsék - áll a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság (VKKI) keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében.

Már 280 ezer hektárt borít víz Magyarországon, és további nagy mennyiségű esőt jelez a meteorológia. Az előrejelzések szerint az 1999-2000-es nagy belvizet is meghaladó elöntés várható. Az eddig elöntött területekből 157 ezer hektár vetés, de sokkal több, a 400 ezer hektárt is meghaladja a mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület. A hazai folyók fővédvonalain jelenleg összesen 836 kilométeren van árvízvédelmi készültség - írja a közlemény.  (A múlt hét végén 224 ezer, hétfőn már 249 ezer hektárt öntött el a belvíz országosan.)
Az ország 12 vízügyi igazgatóságából 11-nek a területén kellett készültséget elrendelni, 65 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 12 szakaszon első-, 42 szakaszon másod-, 11 szakaszon (a Zala, a Kis-Balaton, a Hortobágy-Berettyó és a Körösök mentén) harmadfokon folyik védekezés. 
Naponta 28 millió köbméter belvizet emelnek át a befogadókba, ami majdnem egy Velencei-tó nagyságnyi vízmennyiséget jelent. Az igazgatóságok minden gépésze, 261 ember dolgozik a belvízvédekezésen, és a nyugdíjasoknak is munkába kellett állniuk. Nincs utánpótlás, a váltást nehéz megoldani, külső munkaerő bevonása vált szükségessé - hangsúlyozza a VKKI közleménye.
Az Országos Műszaki Irányító Törzs egyelőre nem kérte a rendkívüli készültség elrendelését, de a várható esők miatt ennek lehetősége továbbra is fennáll. A legnagyobb elöntések a Tiszántúlon vannak, a gyulai, a szegedi, a szolnoki, a debreceni és a nyíregyházi vízügyi igazgatóságok területén.
A csatornákban a vízszintek erőteljesen megemelkedtek. A kritikusabb helyeken, ahol a belvíz belterületeket veszélyeztet, a vízügyi igazgatóságok a belvizeket mezőgazdasági területekre kormányozzák.
A belterületek védelme érdekében a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szegedi és gyulai kirendeltsége növényzetirtást, iszaptalanítást végez az érintett csatornákon. A gyulai vízügyi igazgatóság a gondok enyhítésére tározó kijelölésére kért engedélyt a szaktárcától, ott mezőgazdasági területen hárommillió köbméter belvizet tudnának tárolni.
Jelenleg 147 településen védekeznek a belvíz ellen, Báránd, Földes, Csökmő, Mezősas, Újiráz, Abony, Örményes, Csanádpalota, Csanytelek, Szarvas, Murony, Gyomaendrőd, Kétsoprony, Kamut, Békésszentandrás és Telekgerendás harmadfokú készültséggel.
A folyók tetőztek, kivéve a Tiszát, amely Tokaj alatt árad. A meteorológiai szolgálat ebbe a térségbe mintegy 35 milliméter esőt jelez előre a következő napokra. További áradás várható, de a vízszintek a készültségi szint alatt maradnak.
Elsőfokú árvízvédelmi készültség van 550 kilométeren a Bodrogon, a Zagyva középső szakaszán, a Berettyó felső szakaszán, a Sebes-Körösön, a Fekete-Körösön, a Kettős-Körösön és a Hármas-Körös felső szakaszán.
Másodfokú árvízvédelmi készültség van 286 kilométeren a Krasznán, a Sajó torkolati szakaszán, a Taktán, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, a Berettyó alsó szakaszán.
A csapadékos idő hatására nőtt a bemosódás a vörösiszap által elöntött területről - mutat rá a közlemény. A Torna-patakon a pH-érték kissé megemelkedett, a kedd reggel 8 órakor mért érték Devecsernél 8,87 volt. A 24 órás mérés alapján hétfőn a víz pH-értéke a Torna-patakon 8,05 és 10,35 között változott. A Torna-patak vize Karakónál világosbarnás, zavaros volt.
A kolontári zagytározó üzemeltetője folyamatosan végzi a kárelhárítást, a savazási pontokon a sósavadagolást kénsavval tervezi helyettesíteni. A korábban megépített védművek állapotát a székesfehérvári vízügy szakemberei fokozottan figyelik. A Dunát továbbra sem éri nehézfémszennyezés, és a pH-értéke sem növekedett a megengedett határérték fölé - zárul a VKKI közleménye.

Tizenhét településen van készültség Szabolcsban

Tizenhét településen van készültség Szabolcsban

A korábbi tizenkettőről tizenhétre emelkedett a belvízvédelmi készültséget elrendelő önkormányzatok száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - mondta a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese.

A belvízi helyzetben újonnan érintett települések többsége Felső-Szabolcsban található - ismertette Kató Sándor. 
Tájékoztatása szerint Ibrányban, Dombrádon, Demecserben, Kállósemjénben, Hodászon, Urán, Csengerújfalun, Csengerben, Nagyecseden, Porcsalmán, Encsencsen, Tiszabercelen már másodfokú a készültség; az önkormányzatok folyamatosan működtetik a szivattyútelepeket és tisztítják a csatornákat.
A korábbi elöntési adatok jelentősen nem változtak: továbbra is mintegy 18 ezer hektárt, a megye területének három százalékát borítja belvíz. A nyíregyházi vízügyi szervezet összesen hat szakaszon tart fenn első- és másodfokú belvízvédelmi készültséget, s tizenegy szivattyútelep dolgozik folyamatos üzemben a mentesítésen - mondta a szakember.
Kató Sándor hozzátette: a Krasznán még mindig másodfokú árvízvédelmi riasztás van érvényben. A folyó jelenleg Kocsordnál tetőzik, a magyar-román határszelvényben apad. A Tiszán, a Szamoson és a Túron is lassú apadás tapasztalható.

 

 

Rekordhoz közelít a belvízzel elöntött területek nagysága Békésben

 

 

Egy nap alatt több mint tízezer hektárral, 54.400 hektárra emelkedett a belvízzel elöntött területek nagysága Békés megyében, megközelítve az 1999-es rekordot, amikor 58.800 hektár állt víz alatt - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kedden az MTI-vel.

 

 

A tájékoztatás szerint az igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából haton továbbra is harmadfok, négyen pedig másodfok mellett védekeznek az elöntések ellen.
A 24 szivattyútelep mellé több helyen mobil szivattyúkat is telepítettek, a Szarvas-békésszentandrási-holtágnál már 14 hordozható szivattyút is működtetnek.
Az igazgatóság szivattyúi egy nap alatt 8,1 millió köbméter vizet emeltek át a folyókba és a csatornákba.
A térségben 28 önkormányzat rendelt el készültséget, a legmagasabb szinten hét településen védekeznek.

 

 

Megkezdődött az apadás a Körösökön

 

Megkezdődött az apadás a Körösökön

 

 

Megkezdődött az apadás a Körösök felső szakaszain, de a Hármas-Körös még árad - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kedden az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a Fekete-Körösön hétfő délután elsőfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget, kedden pedig a vízszint magassága várhatóan 500 centiméter alá csökken, ezért meg is szüntetik a riasztást.
Apad a Kettős-Körös is. A vízoszlop magassága Békésnél hétfő este 627 centiméternél tetőzött, s kedd reggelre 618 centiméterre mérséklődött. Apadás kezdődött a Sebes-Körösön is, ám a folyón még elsőfokú a készültség.     Levonulóban van az árhullám a Berettyón is, hétfő este óta 4 centiméterrel csökkent a vízszint, de Szeghalomnál még mindig másodfokú készültség van érvényben. A Hármas-Körös mind Gyomaendrődnél, mind Szarvasnál még árad. A folyón elsőfokú a készültség.
Az árhullám levonulása zavartalan, védekezési beavatkozásra továbbra sem volt szükség.


Nincs hova elfolynia a csapadéknak a Közép-Tisza vidékén

Nagy Réka elmondta: egyelőre nagyobb gondot okoz a belvíz, mint a folyók áradása a Közép-Tisza vidékén, a talaj ugyanis nem tud több vizet elnyelni.
Az igazgatóság működési területén a tíz belvízvédelmi szakaszból kilencben védekeznek, kettőnél harmadfokú, hatnál másodfokú, egynél pedig elsőfokú a készültség. Jelenleg több mint 40 ezer hektárt borít látható belvíz, ez pedig alig hatezerrel marad el az idei tavaszi csúcstól.
Tekintettel arra, hogy térségben a héten további 15-20 milliméter csapadék várható, a vízgyűjtőkön pedig akár ennek a három-négyszerese is hullhat, a folyókon is újabb árhullám várható - tette hozzá.
A Zagyva jelentős részén és a Hármas-Körösön már elsőfokú, a Hortobágy-Berettyón pedig másodfokú az árvízvédelmi készültség. Szolnoknál az árhullám nagysága eléri az elsőfokú készültség szintjét.

 

Nagy Réka elmondta: egyelőre nagyobb gondot okoz a belvíz, mint a folyók áradása a Közép-Tisza vidékén, a talaj ugyanis nem tud több vizet elnyelni.
Az igazgatóság működési területén a tíz belvízvédelmi szakaszból kilencben védekeznek, kettőnél harmadfokú, hatnál másodfokú, egynél pedig elsőfokú a készültség. Jelenleg több mint 40 ezer hektárt borít látható belvíz, ez pedig alig hatezerrel marad el az idei tavaszi csúcstól.
Tekintettel arra, hogy térségben a héten további 15-20 milliméter csapadék várható, a vízgyűjtőkön pedig akár ennek a három-négyszerese is hullhat, a folyókon is újabb árhullám várható - tette hozzá.
A Zagyva jelentős részén és a Hármas-Körösön már elsőfokú, a Hortobágy-Berettyón pedig másodfokú az árvízvédelmi készültség. Szolnoknál az árhullám nagysága eléri az elsőfokú készültség szintjét.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!