Egy ház nem biztonságos Rácalmáson

Rácalmás - A szakértő véleménye szerint három Szentháromság téri épület kertjének használatát korlátozni kell. Egy házból pedig ki kell költöztetni a lakót.

Pekarek János

Egy hete a rácalmási önkormányzat statikussal megvizsgáltatta a Bay tér alatti házakat: a meredek löszpart jelent-e veszélyt az ottlakókra? Az eredmény: a kertek használatát korlátozták, s bár csúszást nem tapasztaltak, egy házból kiköltöztették a lakót.


- A saját példánkon és a szomszédaink sorsán is megtanultuk, hogy kirívóan csapadékos évszakokban egyfolytában ellenőrizni kell a települést: van-e valahol csőtörés, omlás, csúszás?  - mondja Schrick István, Rácalmás polgármestere. - Mást ne mondjak: egy-két kilométerre van tőlünk Kulcs, vagy a dunaújvárosi Táborállás... A központban lévő Bay tér alatt három ház áll a függőleges löszpart közelében:  a szakértő szerint itt három-hétméteres körben korlátozni kell a kert használatát, a középső ingatlanból pedig a biztonság kedvéért ki kell költöztetnünk a lakót. Annak ellenére, hogy  még omlást, csúszást nem tapasztaltunk. Viszont ez bármikor bekövetkezhet: lásd a kulcsi példát!
Az említett ingatlan a Szentháromság tér 5. számú ház: Lajkó Györgyné Marika háza. Az idős, de még mindig csinos asszony huszonhárom éve költözött ide Százhalombattáról, nyugdíjas éveire. Másfél éve egyedül van, férje meghalt, lánya Amerikában él, öt unokájával és három dédunokájával: csak ritkán látják egymást.
- Annyira váratlanul jött ez az egész: még mindig nem jutottam a végére - mondja Marika, miközben az önkormáyzat által küldött teherautóra rakodó közmunkások tanácsa szerint próbálja elrendezni a holmiját.  Egész este csomagoltam, nagyon fáradt vagyok. Még úgy is, hogy a húgom eljött Sárbogárdról, segíteni. Szép ez a hely, szerettem. Nem tudom, hogy visszajöhetek-e ide valaha... - mondja nagyon halkan, és elfordul.
Valószínűleg véletlen, de a rakodás ideje alatt egy fekete macska szaladgál a löszfalon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!