Fórum az egészségügyről - a járóbeteg szakellátás lehet az egyik nyertes

Székesfehérvár - A Semmelweis-terv vitairat kíván lenni, amely kijelöli az irányokat. Ezeket helyben egyeztetve alakul majd ki az a változat, amit végrehajtunk - mondta az egészségügyért felelős államtitkár a Szent György kórházban rendezett csütörtöki fórumon.

Hajnal Csilla

- Nem vagyunk elég gazdagok ahhoz, hogy az ország összes megyéjében mindenféle ellátást finanszírozni tudjunk - Szócska Miklós bevezetőjében hangsúlyozta: a jelenlegi rendszer nem fenntartható, szervezeti átalakításra, a kapacitások felmérésére, a tartalékok hatékonyabb kihasználására van szükség.
Az alapellátásról szólva elmondta: a korábbinál több pénzt kap  a terület - idén a második félévben 1,5 milliárd jut eszköztámogatásra, tervezik a praxisjog megerősítését, amelynek kereskedelme a forráshiány és a nem egyértelmű törvényi háttér miatt nem igazán élő.  Szó van  egy úgynevezett praxisalap létrehozásáról, amely  a diákhitel rendszeréhez hasonlítható módon  mind a ki-, mind a belépő orvosokat segíti majd. Kérdésre válaszolva az államtitkár kiemelte: bár a tervezet szövegében talán nem jelenik meg elég hangsúlyosan, de a járóbeteg szakellátás az egyik nyertese lesz az átalakításoknak. Nincs arra szükség, hogy mindenkit kórházban gyógyítsunk, ha erre képes  a szakellátás is - emelte ki. 
 A teljesítményvolumenkorlát helyett valami jobbat kellene kitalálni - hangzott el egy felvetésben. Képtelenség, hogy kihasználatlanul állnak nagyértékű berendezések, miközben hónapokat kell várni egy vizsgálatra finanszírozási problémák miatt. Szócska Miklós válaszában hangsúlyozta: a Semmelweis terv javaslatot tesz a volumenkorlát fokozatos átalakítására, majd felszámolására. A finanszírozási rendszer átalakítása azonban nem lehetséges egyik napról a másikra,   ahogyan az igazságtalanságok maradéktalan megszüntetése sem - mondta egy, a Szent György kórház alulfinanszírozottságát felvető hozzászólásra reagálva az államtitkár.

- Az egész ellátórendszert érték igazságtalanságok, teljes rehabilitációt nem ígérhetek, de a folyamat elkezdődött, az idei pluszpénzeket már ennek jegyében osztottuk el - jelentette ki, hozzátéve: 2012-től vezethető be az új finanszírozási rendszer.
- Örülünk, ha vitát provokáltunk: mi letettünk egy tervet, de új társulási lehetőségek is léteznek. Figyelembe kell venni a természetes betegmozgásokat - hol van az ellátás és hova jár a beteg -,  és  racionális döntéseket kell hozni. Nem baj, ha ennek  a potenciális és/vagy természetes együttműködő  partnerek elébe mennek  - mondta Szócska Miklós arra a kérdésre, amely a tervezett  nagytérségi központok beosztását firtatta. A vitairat szerint Fejér, Veszprém és Buda alkotná a nagyjából egymillió embert ellátó területet, ám - mint arról lapunkban is beszámoltunk  -, Fejér és Veszprém megye egy Somoggyal közös együttműködést képzel el. Az államtitkár a minden szintet sújtó  adminisztrációs terhek csökkentését is ígérte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!