Gyakori kérdések, tudnivalók a nyugdíjról

FMH - A magánnyugdíj-pénztári tagsággal és a nők negyven év szolgálati idő utáni nyugdíjazásával kapcsolatban további információkat közlünk.

Tribolt Lajos

Hétfői cikkünkben írtunk arról, hogy a nők 40 év utáni nyugdíjba vonulási lehetőségénél mi számít be a jogosultságba. Ebben a felsorolásban nem szerepelt a szakmunkásképzőben és felsőoktatásban töltött idő. E kettőt ott említettük meg, amikor arról írtunk, hogy a nyugdíj megállapítása az általános szabályok szerint történik, vagyis az összeg kiszámításakor a teljes szolgálati időt veszik figyelembe. De hogy egyértelmű legyen:
- Nem számítható be a jogosultsági időbe a szakmunkástanulóként, tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulóként, felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatójaként, munkanélküliként, valamint a nyugellátás szerzése céljából  kötött megállapodás alapján szerzett szolgálati idő. A fenti esetekben szerzett szolgálati időnek tehát a kedvezményes nyugdíj esetében a jogosultsági időnél nem, csak a nyugdíj összegszerűségének kiszámításakor van jelentősége.

Folytatjuk a magán-nyugdíjpénztári kilépések ügyével. Gyakori kérdés,  ha valaki visszalép a magánnyugdíjpénztárból,  örökölhető marad-e a   megtakarítása?
- A nyugdíjpénztár válasza szerint igen, meghatározott feltételekkel. A magán-nyugdíjpénztári számlán felhalmozott megtakarításokat a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben is nyilvántartják, az  egyéni járulék-befizetéseket  jóváírják. A visszalépett személy halála esetén kiszámítják, hogy  mekkora összegű özvegyi járadék állapítható meg. Az özvegyi járadék és a társadalombiztosítási szabályok szerinti járó özvegyi nyugdíj közül  a magasabb összegűt fogják folyósítani.

A nők 40 év utáni nyugdíjba vonulási lehetőségéről itt olvashat!

A magánnyugdíj-pénztári kérdéseket itt találja meg!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!