Partfalomlás - A kulcsiak mentik értékeiket

FMH - Fokozottan őrzik a rendőrök és a polgárőrök a kulcsi magaspartnak azt a három futballpályányi területét, amely megcsúszott hétfőn éjjel. A talaj azóta is folyamatosan mozog...

Körmendi Erzsébet

Szerdán reggel még úgy volt, hogy  Kulcs elöljárói sajtótájékoztatón mondják el a partoldallal kapcsolatos fejleményeket. A sajtótájékoztató végül elmaradt. A part megcsúszásában érintett ingatlantulajdonosokkal azonban felvette a kapcsolatot az önkormányzat.
A  polgármesteri hivatalban választ keresőkkel személyesen foglalkoznak az önkormányzat vezetői, továbbá haladéktalanul értesítették a nem helyben lakó nyaralótulajdonosokat a történtekről.
Az életveszélyes partszakaszt továbbra sem közelítheti meg senki. Az ingatlantulajdonosok  érthető módon  idegesek, szeretnék kimenteni az ingóságaikat  tönkrement házaikból, nyaralóikból. Amíg lehet... A talajmechanikai szakemberek szerint bármelyik pillanatban - lehet, hogy két nap vagy két hét múlva - tovább csúszhat az erőteljesen megmozdult löszpart. A következő nagy mozgást arra az időszakra várják, amikor a jelenleg áradó Duna elkezd visszahúzódni, és esetleg húzza magával az elázott partoldalt.
Az értékek mentése azonban nagyon nehezen oldható meg. A területre ugyanis személyautóval nem lehet behajtani  teherautóval pedig végképp tilos. Nem tehetnek mást, kézben, táskákban kell kihordaniuk az értékeiket. Az önkormányzat, amennyire lehet, megjavíttatta az utat, tátongó szakadékok legalábbis nincsenek rajta, gyalogszerrel járható. A tűzoltók reggeltől estig segítettek szerdán a lakóknak, és segítenek csütörtökön is az ingóságaik kihordásában. De csak azokba a házakba mehet be bárki, amelyekről a statikai szakember megállapította, hogy még nem életveszélyesek, vagyis bizonyosan nem dőlnek rá a bent tartózkodókra. Mert nincs olyan értékes holmi, ami megér egy emberéletet...

 


A veszélyzónából kiköltöztetett családok elhelyezéséről az önkormányzat azonnal, hétfőn reggeltől  gondoskodott. A katasztrófa után voltak, akik a Faluházban töltöttek néhány órát, aztán rokonokhoz költöztek. Kiss Csaba polgármestertől tudjuk, hogy  kulcsi klinikáján egy családot szállásolt el, további három pedig az önkormányzat tulajdonában lévő hajóállomási vendégházban töltötte a kedd éjszakát. Szerdán már ők is rokonokhoz költöztek, illetve egy család kérte, hogy az önkormányzat vezetőivel közösen találjanak valami megoldást a lakhatásukra, mert a rokonoknál csak rövid ideig tartózkodhatnak.

Fotók, friss információk a helyzetről itt, a Dunaújvárosi Hírlap honlapján!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!