Semmelweis-terv és régiós elképzelések - Szócska Miklós a kórházban járt

Székesfehérvár - Szócska Miklós államtitkár csütörtökön este fórumon találkozott a megye egészségügyi dolgozóival a kórházban.

Kovalcsik Katalin

Semmelweis-terv,  egyeztetés, véglegesítés, Pannon modell, betegutak, gazdasági, műszaki együttműködés, feltárható tartalékok, amelyeket a bérekbe vissza lehet forgatni. Címszavakban így lehet összefoglalni a Szócska Miklós országjáró körútja  harmadik állomásán elhangzottakat. 
Az államtitkár a  Szent György kórház auditóriumában fórumon találkozott a megye egészségügyének képviselőivel, de előtte rövid sajtótájékoztatót tartott, összefoglalta  az országjárás célját. Az államtitkár találkozott, egyeztetett a megyékben dolgozó kórházi, egészségügyi vezetőkkel, megvitatták a Semmelweis-tervet, az  elképzeléseket. 
- Az egészségügyben nagyon komoly válsághelyzet van, emberierőforrás-krízishelyzetet élünk meg  - mondta a többi közt az államtitkár.  - Ilyen helyzetben őszintén kell beszélni.
A  betegellátás, a rendszerben dolgozók megtartása  az egyik cél, amelyet a Semmelweis-tervben véghez akarnak vinni. Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megye három különböző helyzet, eltérő betegutakkal, ezek sajátosságairól, s Budapest-Székesfehérvár viszonyáról  is szót váltottak. A  kórházak adósságállományának rendezéséről is szó volt a tájékoztatón. Tavaly év végén  több mint 30 milliárdos kompenzációt kaptak a kórházak, bíznak abban, hogy ennek lesz érezhető eredménye. Az adósságállomány  50 százalékát 5-6 intézmény produkálta, mondta az államtitkár. Ha az átrendezés, az integráció  nyomán néhány milliót vissza tudnak forgatni a rendszerbe, kezelhető helyzetet teremtenek, de mindezt csak kőkemény aprómunkával lehet elérni az idén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!